17 συμβουλές για εξαιρετικά Sharp φωτογραφίες!

Μία από τις πιο συχνές ερωτήσεις που λαμβάνω είναι η εξής: Γιατί οι φωτογραφίες μου δεν είναι αρκετά sharp όπως των άλλων φωτογράφων;
Και είναι μια λογική ερώτηση μιας και κάποιος / κάποια σίγουρα θα έχει επενδυσει ένα σεβαστο πόσο για εξοπλισμό και θα ήθελε να αποδίδει στο 100%! Επιπλέον οι sharp φωτογραφίες όχι μόνο φαίνονται πιο επαγγελματικές, αλλά αποκαλύπτουν επίσης ιδιαίτερες και κρυφές λεπτομέρειες που διαφορετικά θα μπορούσαν να περάσουν απαρατήρητες. Ευτυχώς η λήψη sharp φωτογραφιών είναι ευκολότερη από ό,τι νομίζεις. Οι φωτογραφίες με μειωμένη λεπτομέρεια προκύπτουν συχνά από κοινά τεχνικά προβλήματα, τα οποία μπορούν να ξεπεραστούν με τις σωστές τεχνικές αλλά και ρυθμίσεις.
Για αυτό σε αυτό το άρθρο, θα μοιραστώ 17 συμβουλές για να σε βοηθήσω να πετύχεις τις πιο sharp φωτογραφίες που μπορείς!
1. Κράτα σταθερά τη φωτογραφική σου μηχανή
Ο πιο συνηθισμένος λόγος για θολές φωτογραφίες είναι το κούνημα της φωτογραφικής μηχανής. Φρόντισε να την κρατάς σταθερά με τα δύο χέρια, κοντά στο σώμα σου, και στηρίξου σε ένα σταθερό αντικείμενο αν είναι δυνατόν. Επιπλέον πάτησε απαλά το κουμπί του κλείστρου για να αποφύγεις το κούνημα της μηχανής.
2. Χρησιμοποίησε τρίποδο αν είναι δυνατό
Οκ απλή συμβουλή μεν αλλά κάνει θαυματα και παρόλα αυτά ΠΟΛΛΟΙ / ΠΟΛΛΕΣ δεν την αξιοποιούν!Για πιο sharp φωτογραφίες, επένδυσε σε ένα στιβαρό τρίποδο, ειδικά για λήψεις με μεγάλους χρόνους έκθεσης, τοπία ή όταν χρησιμοποιείς τηλεφακούς από 200mm και πάνω. Αν φωτογραφίζεις εν κινήσει, τότε μπορείς να πάρει ένα συμπαγές τρίποδο ταξιδιού. Υπάρχουν αρκετά στην αγορά και έχουν μειωμένο βάρος, άρα είναι εύκολα στην μεταφορά.
3. Χρησιμοποίησε ένα τηλεχειριστήριο
Να τηλεχειριστήριο σου επιτρέπει να ενεργοποιείς το κλείστρο χωρίς να αγγίζεις τη μηχανή, μειώνοντας έτσι στο ελάχιστο τους κραδασμούς. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις μια ενσύρματη ή ασύρματη συσκευή ή ακόμα και τη λειτουργία αυτοφωτογράφισης της φωτογραφικής σου μηχανής. Απλά φρόντισε να έχει χρόνο καθυστέρησης τουλάχιστο 5 δευτερόλεπτα.
4. Χρησιμοποίησε το κλείδωμα καθρέφτη
Αν χρησιμοποιείς DSLR, το ανέβασμα του καθρέφτη μπορεί να προκαλέσει θόλωμα, ειδικά σε λήψεις μεγάλης έκθεσης. Ενεργοποίησε τη λειτουργία κλειδώματος καθρέφτη εκ των προτέρων και να εξαλείψεις αυτό το πρόβλημα.
5. Δοκίμασε να αξιοποιήσεις το ηλεκτρονικό κλείστρο
Τα ηλεκτρονικά κλείστρα μειώνουν τους κραδασμούς κλείστρου, οι οποίοι μπορεί να θολώσουν τις φωτογραφίες σε χαμηλότερες ταχύτητες. Χρησιμοποίησε την επιλογή ηλεκτρονικού κλείστρου της μηχανής σου ή το ηλεκτρονικό μπροστινό κλείστρο (EFCS) αν έχεις DSLR. Πως; Αναζήτησε την λειτουργία στο manual ή στην Google.
6. Επίλεξε μια γρήγορη ταχύτητα κλείστρου
Οι γρήγορες ταχύτητες κλείστρου είναι απαραίτητες για να παγώσεις την κίνηση και να αποφύγεις το θόλωμα. Ακολούθησε τον “αντίστροφο κανόνα” για να έχεις ένα “μπούσουλα”: η ταχύτητα κλείστρου πρέπει να είναι μεγαλύτερη από την εστιακή απόσταση του φακού σου. Πχ αν φωτογραφίζεις με ένα φακό στα 200mm θα πρέπει η ταχύτητα να είναι τουλάχιστο 1/250. ΠΡΟΣΟΧΗ! Αν φωτογραφίζεις με crop θα πρέπει να υπολογίζεις τα πάντα x1.5. Πχ ο 200mm φακός σε μια crop γίνεται 300mm άρα θέλεις μια ταχύτητα της τάξεως του 1/400.
7. Αξιοποίησε ένα κλειστό διάφραγμα
Το κλείσιμο του διαφράγματος (υψηλότερο f-stop όπως f/5.6 ή f/8) αυξάνει το βάθος πεδίου, με αποτέλεσμα να πετυχαίνεις πιο εύκολα sharp φωτογραφίες μιας και το βάθος πεδίου είναι αρκετά μεγάλο για να είναι εστιασμένο όλο το θέμα.
8. Κράτα το ISO χαμηλά
Ενώ οι υψηλές ρυθμίσεις ISO σου επιτρέπουν να χρησιμοποιήσεις πιο γρήγορες ταχύτητες και να αποφύγεις το θόλωμα, παράλληλα δημιουργούν θόρυβο που μειώνει την ευκρίνεια. Για τα πιο sharp αποτελέσματα, χρησιμοποίησε το χαμηλότερο δυνατό ISO και συνδύασε το με ένα τρίποδο αν μπορείς.
9. Ενεργοποίησε το μηχανισμό σταθεροποίησης
Αν η φωτογραφική σου μηχανή ή ο φακός σου διαθέτει σύστημα σταθεροποίησης εικόνας, ενεργοποίησε το για να μειώσεις το κούνημα, ειδικά σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού ή όταν φωτογραφίζεις με φακούς που έχουν εστίασή απόσταση 200mm και πάνω, μιας και σε αυτούς τους φακούς το παραμικρό κούνημα πολλαπλασιάζεται εκθετικά!
10. Βελτίωσε την τεχνική σου στην εστίαση
Βεβαιώσου ότι οι ρυθμίσεις εστίασης ταιριάζουν με το θέμα σου. Χρησιμοποίησε εστίαση ενός σημείου ( single focus point ) για ακίνητα θέματα και συνεχόμενη εστίαση ( servo / continuous AF ) για κινούμενα θέματα. Επιπλέον αν φωτογραφίζεις στατικά θέματα, δοκίμασε πρώτα να εστιάσεις στο σωστό σημείο και μετά να επανασυνθέσεις το κάδρο σου χωρίς να πας όμως μπροστά η πίσω ( μπορίς όμως να κάνεις πλάγιες κινήσεις ) για να μην χαθεί η εστίαση.
11. Δοκίμασε τη χειροκίνητη εστίαση
Η χειροκίνητη εστίαση σου δίνει μεγαλύτερο έλεγχο, ιδιαίτερα σε δύσκολες συνθήκες φωτισμού ή σε σκηνικά με πολλά αντικείμενα στο προσκήνιο ή μπροστά από το φακό. Χρησιμοποίησε την για πιο ακριβή αποτελέσματα, σε συνδυασμό με την λειτουργία focus peaking.
12. Επένδυσε σε sharp φακούς
Αυτό είναι κάτι π ου δεν μπορείς να το αποφύγεις από ένα σημείο και μετά. Οι φακοί υψηλής ποιότητας μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά την ευκρίνεια των λήψεων σου. Σκέψου την πιθανότητα να αποκτήσεις 1-2 prime φακούς ( πχ 50mm f1.8 ή 35mm f/1.8 ) ή ακόμα και επαγγελματικού επιπέδου zoom φακούς ( πχ 24-70ΜΜ f/2.8 ) για καλύτερα αποτελέσματα.
13. Έλεγχε τακτικά την εστίαση στο οφθαλμοσκόπιο της μηχανής σου
Η ρύθμιση του μηχανισμού εστίασης στο οφθαλμοσκόπιο σου μπορεί να επηρεάσει την εκτίμηση σωστής εστίασης των φωτογραφιών σου πριν ή και κατά την διάρκεια των λήψεων. Ένας τακτικός έλεγχος του θα σε βοηθήσει να διατηρείς ακριβή εστίαση. Ο μυστικό είναι τα νούμερα τον ρυθμίσεων να είναι όσο πιο εστιασμένα και καθαρά γίνεται, όταν βλέπεις μέσα από αυτό.
14. Καθάρισε τους φακού σου
Η σκόνη και οι κηλίδες από δαχτυλιές στους φακούς μειώνουν την ευκρίνεια των λήψεων σου. Επένδυσε σε ένα σετ καθαρισμού και φρόντισε τον εξοπλισμό σου τακτικά. Ένα πανί με μικρο-ίνες για φακούς και γυαλιά είναι ο καλύτερος σου φίλος, καθώς και ένα φυσερό για φακούς και φωτογραφικές μηχανές ( camera air blower ). ΜΗΝ ΧΡΗΣΙΟΠΟΙΕΙΣ υγρά καθαρισμού για γυάλινες επιφάνειες μιας και μπορεί να χαλάσουν τις επιστρώσεις των φακών σου!
15. Χρησιμοποίησε το sweet spot του διαφράγματος
Δοκίμασε διαφορετικά διαφράγματα για να βρεις το σημείο όπου ο φακός σου αποδίδει τη μέγιστη ευκρίνεια. Συνήθως, αυτό είναι γύρω στο f/8, αλλά σε κάθε φακό είναι διαφορετικό. Βάλε την μηχανή σε ένα τρίποδο, εστίασε σε ένα αντικείμενο και βγάλε φωτογραφίες σε κάθε ρύθμιση του διαφράγματος ξεκινώντας από το πιο ανοιχτό και καταλήγοντας στο πιο κλειστό. Μετά δες τις φωτογραφίες μια προς μία στο 100% zoom και δες ποιο διάφραγμα δίνει τα πιο sharp αποτελέσματα.
16. Γέμισε το κάδρο με το θέμα όσο μπορείς για να μην κροπάρεις
Συνέθεσε τη φωτογραφία σου έτσι ώστε το θέμα να καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του κάδρου. Έτσι μειώνεις την ανάγκη για μεγάλα κροπαρίσματα και διατηρείς τη μέγιστη δυνατή ποιότητα εικόνας.
17. Φωτογράφισε σε RAW
Τα αρχεία RAW διατηρούν όλη την λεπτομέρεια που μπορεί να καταγράψει ο εξοπλισμός σου και επιπλέον σου επιτρέπουν να την φέρεις την επιφάνεια με λίγο sharpening κατά την επεξεργασία. Επιπλέον με την πάροδο του χρόνου γίνονται αναβαθμίσεις στα λογισμικά επεξεργασίας που μπορούν να ανακαλύψουν ακόμα περισσότερη λεπτομέρεια από τα παλιά σου αρχεία RAW.
Ορίστε! Πλέον έχεις 17 τρόπους για να εκμεταλλευθείς στο ΕΠΑΚΡΟ τον εξοπλισμό σου και να πάρεις εξαιρετικά sharp φωτογραφίες, όπου και αν είσαι, ότι και να φωτογραφίζεις.
Αν το βρήκες χρήσιμο ένα share στα social media μας βοηθάει πολύ και θα το εκτιμήσω ιδιαίτερα!.
Αυτά για τώρα.
Τα λέμε στο επόμενο
Stratos A.
Πολυ καλες και χρήσιμες οι συμβουλές σου Στράτο. Θα τις αξιοποιήσω!!!