ΠΩΣ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΕΤΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΣΑΣ DSLR: ΜΕΡΟΣ 1/2
Όσοι ασχολούνται με τη φωτογραφία κάποια στιγμή θέλουν να αγοράσουν μια φωτογραφική μηχανή DSLR, με σκοπό να βγάζουν καλύτερες φωτογραφίες τόσο εικαστικά όσο και τεχνικά, σε σχέση πάντα με τις compact φωτογραφικές μηχανές.
Κάπου εκεί λοιπόν πέφτουν μοιραία στο ερώτημα: Τι να αγοράσω;
Το ερώτημα αυτό είναι αρκετές φορές η αφετηρία μίας οδύσσειας και αναζήτησης της «ιδανικής» φωτογραφικής μηχανής σε Online forum, περιοδικά του χώρου, φίλους, γνωστούς, καταστήματα κλπ.
Tο συγκεκριμένο ερώτημα ( του «τι να αγοράσω» ) αλλά και οι πονοκέφαλοι που έρχονται μαζί με αυτό εμφανίζονται αρκετά συχνά, αποφάσισα να γράψω ένα Post σχετικά με το τι συμβουλεύω εγώ σε αυτές τις περιπτώσεις, χωρίς τεχνικές ορολογίες, απλά και πρακτικά.
Ξεκινάμε λοιπόν….
::: Το Πρόβλημα :::
Αν είσαι νέος στην φωτογραφία και πρόκειται να αγοράσεις DSLR στο άμεσο μέλλον το χειρότερο πράγμα που έχεις να κάνεις είναι να αρχίσεις να ρωτάς σε Online forum και διαδικτυακούς τόπους, όπως και γνωστούς σου που «ξέρουν από αυτά».
Γιατί; Σου εξηγώ αμέσως.
Στις φωτογραφικές κοινότητες ( και όχι μόνο ) υπάρχουν «στρατόπεδα». Κάθε στρατόπεδο συνήθως αποτελείται από θαυμαστές/χρήστες της μίας ή της άλλης εταιρείας κατασκευής φακών και μηχανών ( βλέπε Nikon,Canon Olympus κλπ ). Μέχρι εδώ όλα καλά.
Το θέμα είναι όμως ότι η μεγαλύτερη πλειοψηφία ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ αντικειμενική στις συμβουλές που δίνει και δεν λαμβάνει υπόψη τις δικές σου ανάγκες / δυνατότητες ως αρχάριος. Αντίθετα προσπαθεί να πείσει τον ταλαίπωρο αρχάριο ( εσένα δηλαδή ) που έθεσε το ερώτημα του «Τι να αγοράσω;» να αγοράσει την φωτογραφική που χρησιμοποιεί ή αυτή που θα ήθελε να χρησιμοποιεί το άτομο που δίνει τις συμβουλές. Ο Canon user θα σου πει να πάρεις Canon για Χ-Υ λόγους ενώ ο Nikon user θα σου πει να αγοράζεις Nikon για τους A-B Λόγους. Μετά έχουμε συμβουλές για το ποιο μοντέλο Canon/ Nikon/Olympus/Panasonic να διαλέξεις. Να πάρεις D3100 ή την D7000; Canon 5D MKII η D7;
Και όταν αρχίσεις να χάνεσαι ανάμεσα σε νούμερα μοντέλων και εταιρειών σου δίνεται και το τελειωτικό χτύπημα: Τεχνικές Προδιαγραφές!
Full Frame ή Crop; Micro four thirds; 10 megapixel ή 24 megapixel; DIGIC 4 ή DIGIC 14 ( λέμε τώρα ); Σένσορας A που στο 400% ζουμ στα 20 τέρμα επάνω δεξιά pixel χάνει σε clarity ή Σένσορα Β που στο 1 τρισεκατομμύριο ISO δεν έχει τόσο θόρυβο;
Μετά από αυτά κάπου γίνεται κατανοητό πως οι συμβουλές δεν δίνονται βασισμένες στις ΔΙΚΕΣ ΣΟΥ απαιτήσεις ή στο budget σου, άρα δεν σε βοηθάνε, παρά μόνο σε μπερδεύουν περισσότερο.
::: Η Πραγματικότητα :::
Πριν αγοράσεις φωτογραφική μηχανή πρέπει να κατανοήσεις το εξής: Η ποιότητα της φωτογραφίας δεν έχει καμία σχέση με την ποιότητα της εικόνας. Ξανά: Η ποιότητα της φωτογραφίας δεν έχει καμία σχέση με την ποιότητα της εικόνας.
Τι είναι όμως ποιότητα φωτογραφίας και τι είναι ποιότητα εικόνας;
Ξεκινάω από τα εύκολα: ποιότητα εικόνας είναι το τεχνικό μέρος. Το πόση ευκρίνεια έχει, το πόσο μεγάλη μπορεί να εκτυπωθεί χωρίς να χάνει σε λεπτομέρεια, το αν καταγράφει τα χρώματα όπως θέλουμε εμείς, το αν είναι εστιασμένη εκεί που πρέπει κλπ, κλπ.
Η ποιότητα της φωτογραφίας έχει να κάνει με το περιεχόμενο: αν σου προσκαλεί συναισθήματα, αν λέει μία ιστορία, αν σου ξεθάβει αναμνήσεις από το παρελθόν, αν σε συγκινεί, αν σου τραβάει το ενδιαφέρον, αν σε προκαλεί να κάνεις κάτι, αν αντιπροσωπεύει μία ιδέα.
Επιπλέον η ποιότητα της φωτογραφίας έχει να κάνει και με τη σύνθεση, τη γωνία λήψης, το τι επέλεξες να αφήσεις μέσα στο κάδρο και τι επέλεξες να αφήσεις εκτός, αν χρησιμοποίησες κανόνες ή τους έσπασες για να πάρεις ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα κ.α.
Τί σχέση όμως έχουν όλα αυτά με το θέμα μας;
Πρόσεξε και θα καταλάβεις: Είτε έχεις κορυφαίο εξοπλισμό αξίας χιλιάδων ευρώ είτε μία καλή ή entry level DSLR, σαν αρχάριος στην αρχή θα βγάζεις απλά καλές εικόνες. Με άλλα λόγια, θα βγάζεις ότι έβγαζες με την compact μόνο που μπορείς τώρα να το εκτυπώσεις σε μέγεθος 1 x 2 μέτρα στην τέλεια ποιότητα αν έχεις την super duper extra φωτογραφική μηχανή.
Άρα η ακριβή φωτογραφική από μόνη της δε θα σε βοηθήσει στο να βγάζεις καλύτερες φωτογραφίες, απλά τεχνικά καλύτερες εικόνες.
Αυτά για τώρα. Σύντομα θα είναι Online το δεύτερο μέρος που αναφέρεται σε πρακτικές συμβουλές για το τί να προσέξετε κατά την αγορά της νέας μηχανής σας.
Στράτος
Σχόλια