ΠΩΣ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΕΤΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΣΑΣ DSLR: ΜΕΡΟΣ 2/2

Σε συνέχεια του προηγούμενου άρθρου σχετικά με το πώς να επιλέξεις την πρώτη σου DSLR, θα αναφερθούμε σε πρακτικές συμβουλές που θα σε βοηθήσουν στην αγορά της σωστή DSLR για εσένα. Αν η αναζήτηση και οι δεκάδες διαφορετικές γνώμες που ακούς σε έφεραν πονοκέφαλο keep reading. Οι πληροφορίες που θα σου  δώσουμε είναι το καλύτερο παυσίπονο για την περίπτωση σου 🙂

Χάσατε το πρώτο μέρος; Κανένα πρόβλημα. Δείτε το κάνοντας κλικ εδώ.

Μη διαλέγεις σώμα βάσει τεχνικών χαρακτηριστικών ή μάρκας και μόνο, αλλά φρόντισε να κάθεται καλά στο χέρι σου.

Κάθε μηχανή έχει διαφορετικό τρόπο λειτουργίας όσον αφορά τα πλήκτρα, τις θέσεις αυτών, την εργονομία κλπ. Εμένα πχ με βολεύει αφάνταστα ο τρόπος λειτουργίας και η διάταξη των πλήκτρων της Nikon. Το κατάλαβα από την πρώτη φορά που την έπιασα στα χέρια μου. Τέλος. Σε άλλους κάθεται καλύτερα μία Canon. Μερικοί δεν προτιμούν μικρά σε μέγεθος σώματα γιατί τα πλήκτρα είναι μικρά και τα χέρια τους μεγάλα, καθώς και τα δάχτυλα τους χοντρά! Επειδή το σώμα θα γίνει επέκταση των χεριών σου κράτησε μερικά διαφορετικά σώματα και δες πώς κάθεται το καθένα στο χέρι σου.

Ναι αλλά η X μηχανή είναι καλύτερη από την Y γιατί…….
Ξέχασε τα αυτά. Αν ξεκινάς τώρα τη φωτογραφική σου περιπέτεια δε θα δεις ουσιαστική διαφορά στο φωτογραφικό/καλλιτεχνικό σου αποτέλεσμα, είτε έχεις μία D3100, είτε έχεις μία D7000 ή μια Canon Rebel. Ξεκίνα με ένα Low entry σώμα και επένδυσε σε χρόνο ώστε να μάθεις τα βασικά της φωτογραφίας ( τεχνικά όπως διαφράγματα και ταχύτητες, αλλά και και εικαστικά όπως κανόνες σύνθεσης ). Αργότερα όταν θα αρχίζεις να κατευθύνεσαι φωτογραφικά προς μία κατεύθυνση ( σπορ, φωτογραφία δρόμου, τοπία, πορτραίτα κλπ ) τότε θα έχεις ήδη την απαραίτητη εμπειρία για να γνωρίζεις τι δυνατότητες θα πρέπει να έχει νέο σώμα που θέλεις να αγοράσεις. Bonus: Όταν μετά από 2 χρόνια θα θέλεις ένα νέο σώμα θα πάρεις ένα σώμα με τα ίδια λεφτά που θα έδινες σήμερα αλλά με αρκετά περισσότερες δυνατότητες 😉

Καβάλα 2012 με Nikon D80, ξέρεις …. αυτή που βγήκε το 2006. Χάλια μαύρα έτσι;
Καβάλα 2012 με Nikon D80, ξέρεις …. αυτή που βγήκε το 2006. Χάλια μαύρα έτσι;

Έχω χρήματα, γιατί να μην πάρω ένα ακριβό σώμα αφού μπορώ; Δεν θα έχω καλύτερη ποιότητα εικόνας;
Γιατί η ποιότητα της εικόνας κατά μεγάλο ποσοστό (έως και τεράστιο) εξαρτάται από την ποιότητα του ΦΑΚΟΥ και όχι αποκλειστικά από την ποιότητα του σώματος. Θα πάρεις καλύτερο αποτέλεσμα αν συνδυάσεις ένα ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟ ή ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΚΡΙΒΟ ΦΑΚΟ με ένα low / middle level σώμα, από ότι θα έπαιρνες αν είχες ένα ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑ με ένα ΦΤΗΝΟ ΦΑΚΟ.

Επιπλέον κάτι που δε θα σου πούνε πολλοί: τα σώματα είναι αναλώσιμα, έχουν χρόνο ζωής και τα αλλάζεις πολύ πιο γρήγορα από τους φακούς. Φωτογράφοι που έχουν αλλάξει 4-5 σώματα τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιούν φακούς που τους έχουν 7-8 χρόνια. Bonus: τα σώματα (τα περισσότερα από αυτά τουλάχιστον) χάνουν την αξία τους στο πέρασμα του χρόνου. Οι φακοί όχι. Παράδειγμα: o Tokina 11-16 που πήρα πριν από 3 χρόνια κόστιζε 560 ευρώ με το ΦΠΑ. Σας προκαλώ να δείτε πόσο κοστίζει τώρα. Κάντε μία αναζήτηση στο Google 🙂

Ο 18-55 θα με καλύψει σαν εύρος όσον αφορά την δυνατότητα zoom;
Πιθανότατα όχι. Οι περισσότεροι που ξεκινούν φωτογραφία εντυπωσιάζονται από το αποτέλεσμα και τις δυνατότητες των τηλεφακών ( φακοί που να έχουν μεγάλο zoom). Για αυτό σου προτείνω αν μπορείς να αγοράσεις μαζί με την μηχανή έναν επιπλέον φακό 55-200. Σε συνδυασμό με τον 18-55 είσαι μια χαρά. Αν τον αγοράσεις μαζί με τη μηχανή, ίσως να έχεις κάποια έκπτωση ( Ατάκα ΣΟΣ για τέτοιες περιπτώσιες στο άλλο μισό σας “Μα αγάπη μου ΗΤΑΝ ΣΕ ΕΚΠΤΩΣΗ! Να μην το πάρω;!!” ).

D80 με kit φακό 18-55mm. . Με φακό κόστους 1.800 ευρώ θα ήταν 1,763% πιο sharp. Να πάρει….
D80 με kit φακό 18-55mm. . Με φακό κόστους 1.800 ευρώ θα ήταν 1,763% πιο sharp. Να πάρει….

Να πάρω ένα 18-200 να ξεμπερδεύω ή να έχω 2 φακούς ( 18-55 & 55-200 );
Αν ταξιδεύεις αρκετά ή απλά δεν θέλεις να κουβαλάς και να αλλάζεις φακούς ο 18-200 είναι μεν καλή λύση αλλά και σχετικά ακριβή! Ένας Nikon / Canon 18-200 κοστίζει αρκετά χρήματα. Μπορείς φυσικά να βρείς και ένα ανάλογο φακό από τρίτο κατασκευαστή με λιγότερα χρήματα όπως τον 18-200 της Sigma κάνοντας ένα μικρό συμβιβασμο στην ποιότητα εικόνας αλλά και στην «ταχύτητα» του φακού. Μειονέκτημα των 18-200 φακών πέρα από το κόστος; Αν χαλάσει ο φακός και πάει για service δεν μπορείς να φωτογραφίσετε μέχρι να επιστρέψει ο φακός. Φαντάσου δε να είσαι σε ταξίδι και να πάθει κάτι ο φακός! Όπως έτυχε σε μένα σε ταξίδι μου στη Κωνσταντινούπολη όπου έξω από την Αγία Σοφιά ένας φακός μου έμεινε στο χέρι! Ευτυχώς είχα δεύτερο φακό και κάτι κατάφερα να φωτογραφίσω. Αλλιώς….. κλάφτα Χαράλαμπε…

Nikon / Canon ή άλλη μάρκα;
Κίθαρίστας η ντράμερ; Τυροσαλάτα ή τζαζτίκι;  Κέτσαμ ή μουστάρδα; Είναι γεγονός ότι είναι πιο εύκολο να βρεις μεγάλη γκάμα φακών και αξεσουάρ για μηχανές Nikon και Canon σε σχέση με φωτογραφικές άλλων κατασκευαστών. Επιπλέον οι περισσότεροι έχουν Canon / Nikon οπότε έχεις πιο πολλές πιθανότητες να βρεις στην παρέα / σύλλογο / ομάδα που θα συμμετέχεις φακούς, αξεσουάρ και άλλα καλούδια για τις παραπάνω μηχανές, που μπορείς να δανειστείς και να δοκιμάσεις πριν τα αγοράσεις για τον εαυτό σου ( τεράστιο bonus ). Πάρε και ένα σχετικό τραγουδάκι.

Σχετικά με φακούς καλύτερα ξεκίνα με φακούς που κατασκευάζονται από την μητρική εταιρεία που κατασκευάζει και το σώμα που αγόρασες. Canon για Canon, Nikon για Nikon κλπ. Υπάρχουν φανταστικοί φακοί τρίτων κατασκευαστών αλλά μπορούν να περιμένουν.

Με τα Megapixel τι γίνεται;
Μην ανησυχείς για αυτό. Πλέον έχει καταντήσει marketing τρίκ στα entry level μοντέλα. Μέχρι και τα 12 Megapixel καλύπτεσαι απόλυτα στην αρχή. Δεν χρειάζεσαι 24, 36 ή 4.560 Megapixels. Εγώ έχω τυπώσει φωτογραφίες σε μέγεθος 50×70 cm αλλά και 70×100 cm από μηχανή 5 megapixels και βγήκαν μία χαρά. Δεν πιστεύεις εμένα; Δες τα τεχνικά χαρ/κα της κορυφαίας DSLR της Nikon D4. 16 Megapixel! Και κοστίζει 6.000 δολάρια μόνο το σώμα. Αν οι κορυφαίοι παγκοσμίως επαγγελματίες ζουν τις οικογένειες τους με τα 16 megapixel τότε τα 12 είναι αρκετά για εσένα.

[h3]Συνοψίζοντας[/h3]
Για να αγοράσεις φωτογραφική μηχανή:

** Καθόρισε ένα budget

** Βρες, δοκίμασε και κράτησε στα χέρια σου μηχανές που είναι στο εύρος των χρημάτων σου και δες αν σε βολεύουν, πώς τις νιώθεις στα χέρια σου από άποψη βάρους, εργονομίας, χειρισμού κλπ. ( Έχω δει πολλές γυναίκες να αγοράζουν μηχανές με μικρό σώμα // πχ Nikon D3100 // γιατί με ένα φακό 18-55 χωράνε άνετα στην τσάντα τους, άρα την κουβαλάνε πάντα μαζί τους και βγάζουν μάλιστα και φανταστικές φωτογραφίες 🙂 )

** Αν μπορείς δανείσου μία μηχανή από ένα γνωστό για 1-2 ημέρες και δες πως τα πας μαζί της. Αν σου κάνει αγόρασε την ίδια από ένα κατάστημα.

** Όταν αγοράσεις μηχανή πάρε αν μπορείς και έναν 55-200 φακό. Ίσως γλιτώσεις χρήματα αν την αγοράσεις μαζί με ένα standard kit (μηχανή μαζί με ένα φακό 18-55 σε ένα πακέτο = kit).

** ΟΙ ΦΑΚΟΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΠΑΣΗ ΘΥΣΙΑ ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗΣ! Βοηθάει πολύ στο να μην βγαίνουν οι φωτογραφίες σου “κουνημένες” σε συγκεκριμένες περιπτώσεις.

** Αν έχεις δυνατότητα επιλογής πάρε έναν καλύτερης ποιότητας φακό μαζί με ένα λίγο φτηνότερο σώμα. Ο φακός θα σε συντροφεύει για περισσότερο καιρό από ότι το σώμα και αποτελεί ΕΠΕΝΔΥΣΗ. Μην κάνεις όμως υπερβολές. Π.χ. Μην αγοράσεις από την αρχή έναν 70-200 F2.8! ( Μην ρωτάς πόσο κόστίζει… ).

** Αν καταλήξεις σε ένα μοντέλο κάνε μία έρευνα αγοράς σε ιστοσελίδες όπως το www.skroutz.gr. Εκεί στο πλαίσιο αναζήτησης πληκτρολόγησε το μοντέλο της μηχανής και δές μήπως υπάρχει κάποια προσφορά σε χαμηλότερη τιμή.

Nikon D80. Φακός: Δεν έχει σημασία. Αν είχα μία D800E θα έβγαζα καλύτερες. Αλλά δεν είχα οπότε έβγαλα αυτή την τραγική φωτογραφία. Χάλια. Μπλιαχ. Και τυπώνεται καλά μόνο μέχρι 40x60cm.
Nikon D80. Φακός: Δεν έχει σημασία. Αν είχα μία D800E θα έβγαζα καλύτερες. Αλλά δεν είχα οπότε έβγαλα αυτή την τραγική φωτογραφία. Χάλια. Μπλιαχ. Και τυπώνεται καλά μόνο μέχρι 40x60cm.

 


ΠΡΟΣΟΧΗ: αν δεις τιμή ΠΟΛΥ χαμηλότερη από τον μέσο όρο ρώτησε αν η μηχανή διαθέτει εγγύηση από την επίσημη αντιπροσωπεία στην Ελλάδα. Αλλιώς μπορεί να χρειαστεί να την στείλεις στο εξωτερικό, κάτι που κοστίζει σε χρόνο και χρήμα. Ταλαιπωρία που δεν αξίζει να περάσεις μόνο και μόνο για να γλυτώσεις μερικά ευρώ.

Αφού αγοράσεις μηχανή, απόλαυσε την για 6 μήνες τουλάχιστο χωρίς να αγοράσεις επιπλέον φακούς ή εξοπλισμό. Δε χρειάζεται και δε θα σε βοηθήσουν στο να βγάζεις καλύτερες φωτογραφίες. Αντίθετα, αυτό που έχει σημασία και θα σε βοηθήσει είναι να φωτογραφίζεις με τον ίδιο εξοπλισμό ( σώμα + 2 φακούς ) για όσο περισσότερο μπορείς ώστε να μάθεις πώς να τα αξιοποιείς στο έπακρο.

Φύλαξε κουτιά και απόδειξη αγοράς γιατί χρειάζονται κάθε φορά που την στέλνεις για service εντός εγγύησης.

Ελπίζω αυτός ο οδηγός να σε βοήθησε να λυθούν μερικές βασικές απορίες και να διευκολύνουν την διαδικασία επιλογής και αγοράς μίας DSLR μηχανής.

Αν έχεις κάποια απορία μπορείς να αφήσεις ένα σχόλιο και θα σου απαντήσουμε το συντομότερο δυνατό.

Keep Shooting και να θυμάστε: ο εξοπλισμός δεν θα σας κάνει καλύτερους φωτογράφους, παρά μόνο χρόνος που θα αφιερώσετε φωτογραφίζοντας 🙂

Φιλικά

Στράτος.

 

 

Αν σου άρεσε το συγκεκριμένο μάθημα μην ξεχάσεις να κάνεις subscribe στo ΝΕΟ κανάλι μας στο Youtube καθώς και στην ενημερωτική μας λίστα!

Συνέχισε να μαθαίνεις

Σχόλια