ΤΡΙΠΟΔΟ: ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΓΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΠΟΡΤΡΑΙΤΟΥ Η ΟΧΙ;
Το τρίποδο αποτελεί αδιαμφισβήτητα ένα από τα πλέον απαραίτητα εργαλεία ενός φωτογράφου. Προσφέρει σταθερότητα, ευκολία κατά την φωτογράφιση αλλά και επιπλέον ξεκλειδώνει φωτογραφικές δυνατότητες και τεχνικές ( όπως λήψεις με πολύ αργές ταχύτητες ) που χωρίς ένα τρίποδο δεν θα ήταν δυνατές.
Στην περίπτωση όμως της φωτογραφίας πορτραίτου οι απόψεις διίστανται. Είναι τελικά απαραίτητη η χρήση τρίποδα, ναι όχι και γιατί;
Σε αυτό το ερώτημα θα προσπαθήσω να δώσω μία απάντηση σε 2 άρθρα. Σε αυτό το άρθρο θα καλύψουμε τις περιπτώσεις στις οποίες το τρίποδο είναι απαραίτητο όταν φωτογραφίζουμε πορτραίτα, ενώ στο επόμενο θα δούμε τις περιπτώσεις στις οποίες όχι μόνο δεν είναι απαραίτητο αλλά μας δημιουργεί και προβλήματα!
Ας ξεκινήσουμε.
Φωτογράφιση σε studio
Η φωτογράφιση σε studio συνήθως γίνεται όταν θέλουμε να έχουμε τον απόλυτο έλεγχο, τόσο στο φως όσο και στην σύνθεση. Ένα τρίποδο μας προσφέρει την δυνατότητα να καδράρουμε μια φορά, και από εκεί και μετά να αφοσιωθούμε στην επικοινωνία με το μοντέλο, το ποζάρισμα, τον φωτισμό αλλά και όλα τα άλλα επιμέρους στοιχεία μιας φωτογράφισης, διατηρώντας το κάδρο μας ίδιο.
Συνήθως το τρίποδο είναι απαραίτητο όταν φωτογραφίσουμε για περιπτώσεις που θέλουμε ομοιομορφία στα πορτραίτα όπως:
- Corporate Portraits
- Διαφημιστική φωτογραφία ( Προϊοντικοί κατάλογοι, κατάλογοι με ρούχα κλπ.)
- Πορτραίτα Ταυτότητας
- Headshots
Environmental Portraits
Μία ακόμα περίπτωση κατά την οποία μπορεί να χρειαστούμε τρίποδα είναι όταν φωτογραφίζουμε environmental portraits, μίας και σε αυτές τις περιπτώσεις κατά κανόνα χρειαζόμαστε ένα ιδανικό κάδρο που να αναδεικνύει τόσο τον χώρο στον οποίο φωτογραφίζουμε αλλά και το πορτραίτο μας.
Για αυτό πρώτα κάνουμε μια αναζήτηση στον χώρο για την γωνία λήψης που μας επιτρέπει να αποτυπώσουμε χωστά τον χώρο αλλά ταυτόχρονα προσφέρει και μια θέση στην οποία θα τοποθετήσουμε το μοντέλο μας.
Στην συνέχεια «κλειδώνουμε» την θέση της μηχανής με την βοήθεια του τρίποδα και σιγά σιγά χτίζουμε τον φωτισμό της λήψης, φροντίζοντας στην συνέχεια τις υπόλοιπες λεπτομέρειες όπως ποζάρισμα κλπ.
Φωτογράφιση σε Open PhotoBooth
Πολλές φορές θα έχετε παρατηρήσει πως σε χώρους εκδηλώσεων υπάρχει ένας ειδικά διαμορφωμένος χώρος ( φόντο, φωτισμός κλπ. ) που χρησιμεύει σαν photoboot. Σε αυτό τον χώρο λοιπόν μπορεί κάποιος παραβρισκόμενος να βγει φωτογραφίες, μόνος ή με άλλα άτομα.
Εκεί ο φωτογράφος θα πρέπει να έχει εξασφαλίσει τόσο την ομοιομορφία των κάδρων και του φωτισμού μιας και πολλές φορές οι συγκεκριμένες φωτογραφίες χρησιμοποιούνται σε δελτία τύπου ( αποδελτίωση ) ή στα social media. Σε αυτή την περίπτωση λοιπόν ο φωτογράφος κλειδώνει την θέση της μηχανής, του σημείου που θα κάθονται οι καλεσμένοι για να φωτογραφηθούν, τον φωτισμό και τις ρυθμίσεις και την θέση της μηχανής με το τρίποδο.
Έτσι μπορεί να δουλεύει γρήγορα και να βγάλει ένα μεγάλο αριθμό φωτογραφιών που θα έχουν την ίδια αισθητική και κάδρο, δημιουργώντας μια ομοιόμορφη σειρά λήψεων.
Αυτές είναι λοιπόν μερικές από τις περιπτώσεις όπου το τρίποδο είναι απαραίτητο όταν φωτογραφίσουμε πορτραίτα.
Στο επόμενο άρθρο που θα είναι σύντομα στον αέρα θα δουμε και τις περιπτώσεις στις οποίες δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε τρίποδο.
Μην ξεχάσεις να μπείς στην ενημερωτική μας λίστα για να λαβείς ενημέρωση όταν το επόμενο μέρος του άρθρου θα είναι στον αέρα αλλά και όλα τα δωρεάν μαθήματα φωτογραφίας, Photoshop και Lightroom.
Ευχαριστώ για τον χρόνο σου και αν νομίζεις ότι ξέχασα μια κάποια περίπτωση φωτογράφισης πορτραίτου που είναι απαραίτητος ο τρίποδας άφησε ένα σχόλιο από κάτω!
Stratos A.
Σχόλια