ΦΑΚΟΙ ΚΑΙ ΠΟΡΤΡΑΙΤΑ – ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Η εστιακή απόσταση του φακού με τον οποίο φωτογραφίζουμε ένα πορτραίτο παίζει τεράστιο ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα.

Σε αυτό το άρθρο θα αναλύσω γιατί συμβαίνει αυτό καθώς, θα αναλύσω για που και πότε ειναι κατάλληλος ο κάθε φακός

Κανονικός φακός

lenses-3

Ο κανονικός φακός είναι ιδανικός για full body λήψεις, μίας και δίνει μία αισθητική που είναι κοντά σε αυτό που βλέπει το μάτι ( προσοχή μιλάμε πάντα για εστιακές αποστάσεις σε Full Frame Μηχανή ). Επιπλέον ένας σταθερός κανονικός φακός είναι ιδιαίτερα ελαφρύς, οικονομικός και «γρήγορος» με διαφράγματα που φτάνουν πχ στο f/1.8. Έτσι μπορείς με ένα τέτοιο φακό να απομονώσεις εύκολα το πορτραίτο από το φόντο και να πάρεις αυτό το ονειρικό Bokeh που αρέσει τόσο, όταν το χρειάζεσαι.

Δεν είναι όμως ιδανικός για κοντινές λήψεις μιας και παραμορφώνει ελαφρά το πρόσωπο.

 

Ευρυγώνιος φακός

lenses-2

Ένας φακός 35mm είναι ιδανικός για full body environmental portraits. Μας επιτρέπει να αποτυπώσουμε το θέμα / μοντέλο μας με όμορφο τρόπο καθώς και το περιβάλλοντα χώρο.

Αν είναι σταθερός έχει τα ίδια πλεονεκτήματα του φακού 50mm.

Επειδή είναι ευρυγώνιος όμως δεν είναι ιδανικός για κοντινές λήψεις λόγω των παραμορφώσεων που προκαλεί σε μέτωπο, μύτη και μάγουλα. Και αυτές μπορούν να γίνουν ιδιαίτερα εμφανής.

 

Τηλεφακοί

lenses-1

Ένας τηλεφακός από τα 75mm μέχρι και τα 200mm δίνει μία πολύ ωραία αίσθηση στα χαρακτηριστικά του προσώπου, και μπορεί να κάνει τα πορτραίτα σας να ξεχωρίζουν. Επιπλέον μπορούν να θολώσουν πάρα πολύ το φόντο, λόγω της εστιακής τους απόστασης.

Τέλος σας επιτρέπουν να δουλεύετε άνετα από μακριά, δίνοντας το απαραίτητο χώρο στο μοντέλο σας για να είναι αλλά και να αισθάνεται άνετα.

Bonus: από μακριά πολλές φορές μπορείς να «πιάσεις» αυθόρμητες στιγμές καθώς αυτές συμβαίνουν, κάτι που πιθανότατα να ήταν πιο δύσκολο αν φωτογράφιζες από κοντά.

Στράτο τι γίνεται αν έχω Crop Μηχανή; Τι φακό να πάρω;

Εδώ τα πράγματα αλλάζουν.

Θα πρέπει να σκέφτεσαι τον φακό σε 2 επίπεδα: ένα της εστιακής απόστασης και ένα των παραμορφώσεων.

Εστιακή απόσταση: ένας φακός 50mm θα δώσει μια γωνία 50mm σε μια full frame Μηχανή. Αν όμως πάρουμε τον ίδιο φακό και τον βάλουμε σε μια μηχανή crop της Nikon τότε θα πρέπει να τον πολλαπλασιάσουμε με τον συντελεστή 1.5, λόγω του μικρότερου μεγέθους του σένσορα. Άρα 50 x 1.5 = 75mm.

Έτσι βλέπουμε πως ένας φακός 50mm μας δίνει μια γωνία λήψης 75mm. Άρα γίνεται …. Τηλεφακος!

Παραμορφώσεις: το θέμα όμως είναι ότι ο συγκεκριμένος φακός στην πραγματικότητα είναι 50mm. Αυτό δεν αλλάζει. Τα οπτικά μένουν τα ίδια, ανεξάρτητα αν ο φακός κουμπώσει σε full frame ή σε μία crop Μηχανή. Έτσι η εικόνα ( και οι παραμορφώσεις ) θα είναι αυτή ενός 50mm, απλά αλλάζει η εστιακή απόσταση στα 75mm όταν μπαίνει σε μία crop μηχανή. Got it;

Με άλλα λόγια αν κάποιος θέλει την «κλασσική» γωνία λήψης 50mm σε μία crop μηχανή θα πρέπει να πάρει έναν …..35mm φακό! ( 35 x 1.5 -= 52.5mm ). Το θέμα όμως είναι πως επειδή ο φακός στην πραγματικότητα είναι από την κατασκευή του 35mm οι παραμορφώσεις θα είναι αυτές ενός ευρυγώνιου ( περίεργη μύτη, μάγουλα πιγούνι κλπ ).

Συμπέρασμα: αν έχεις full frame σώμα και θέλεις ένα φακό για πορτραίτα, τότε ξέρεις ότι αυτό που γράφει αυτό θα πάρεις. Π.χ. Ο 50mm μένει 50mm.

Αν όμως έχεις crop τότε πολλαπλασιάζεις την εστιακή απόσταση ως εξής:

  • Nikon: x 1.5
  • Canon: x 1.6
  • Olympus / Panasonic: x 2.0

Έτσι θα ξέρεις την πραγματική γωνία λήψης / εστιακή απόσταση  που θα πάρεις.

Ρίξε μία ματία στο παρακάτω βίντεο για λεπτομέριες σχετικά με το γιατί συμβαίνουν όλα αυτά τα περίεργα που αναφέρω σε Crop σώματα.

Τι να προσέξω: Εστιακή απόσταση ή παραμορφώσεις;

Αν έχεις μηχανή crop θα πρότεινα να πάρεις τον φακό με τις λιγότερες παραμορφώσεις. Πχ ανάμεσα σε έναν 35mm ( ευρυγώνιο ) και έναν 50mm θα διάλεγα τον δεύτερο. Ο 50mm θα έχει λιγότερες παραμορφώσεις και παρόλο που γίνει πιο «σφιχτό» κάδρο, μπορείς πάντα να πας μερικά βήματα πίσω και να πάρεις το κάδρο που σε ενδιαφέρει. Για τις παραμορφώσεις όμως δεν μπορείς να κάνεις τίποτα.

Εχεις απορίες;

Άφησε ένα σχόλιο από κάτω και θα απαντήσω το συντομότερο δυνατό.

Ευχαριστώ για το χρόνο σου.
Φιλικά
Stratos Agiani

 

ΨΙΤ Κάνε και ένα share αν σου άρεσε. Please Please Please? 🙂

 

 

 

 

 

Αν σου άρεσε το συγκεκριμένο μάθημα μην ξεχάσεις να κάνεις subscribe στo ΝΕΟ κανάλι μας στο Youtube καθώς και στην ενημερωτική μας λίστα!

Συνέχισε να μαθαίνεις

Σχόλια

  1. Καλησπέρα Στράτο.Έχω μια ερώτηση.Ένας φακός πχ 50mm στο 1,8 έχει ένα συγκεκριμένο boke σε μια συγκεκριμένη φωτό.Αν τώρα τον βάλουμε σε crop μηχανή,γίνεται 75 mm.Υποθέτω όμως ότι το boke είναι ιδιο και στις δύο περιπτώσεις.Το καδρο αλλάζει σίγουρα, αλλά το boke;;
    Ευχαριστώ πολύ