ΠΕΝΤΕ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΛΕΙΣΤΡΟΥ ΓΙΑ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
Σε προηγούμενο άρθρο είδαμε πέντε δημιουργικές χρήσεις του διαφράγματος. Αν το έχασες κάνε κλικ εδώ για να το διαβάσεις.
Σε αυτό το μάθημα φωτογραφίας τεχνικών θα δούμε πέντε πρακτικές χρήσεις του κλείστρου, που θα σε βοηθήσουν στο να πάρεις καλύτερες φωτογραφίες, τόσο σε τεχνικό επίπεδο όσο και σε εικαστικό.
Ας ξεκινήσουμε!
Δώσε κίνηση στη φωτογραφία σου
Μία αργή ταχύτητα κλείστρου μπορεί να δώσει κίνηση στο θέμα της φωτογραφία σου κάνοντας στο κάδρο πιο δυναμικό και δίνοντας του ζωή. Φρόντισε απλά να έχεις χώρο στο κάδρο σου προς την κατεύθυνση που κινείται το θέμα, για καλύτερα εικαστικά αποτελέσματα. Οι ταχύτητες που πρέπει να χρησιμοποιήσεις για να αποτυπώσεις κίνηση συνήθως είναι της τάξεως του 1/30 και πιο αργές.
Pro tip
Σε περίπτωση που προσπαθείς να αποτυπώσεις κίνηση και δεν μπορείς γιατί υπάρχει πολύ φως γύρω σου, δοκίμασε να κατεβάσεις το ISO στην χαμηλότερη δυνατη τιμή, να χρησιμοποιήσεις ένα πολωτικό φίλτρο για να περιορίσεις τη ποσότητα του φωτός που περνάει μέσα στη φωτογραφική σου μηχανή ή να χρησιμοποιήσεις ένα φίλτρο ND για κόψεις ακόμα περισσότερο φως.
Δάμασε την εντυπωσιακή τεχνική του panning
Το panning είναι η τεχνική όπου ακολουθεί κάποιος με τη φωτογραφική μηχανή το θέμα, καθώς αυτό κινείται, χρησιμοποιόντας αργές ταχύτητες κλείστρου. Έτσι πετυχαίνει μία εντυπωσιακή λήψη στην οποία το θέμα είναι αρκετά έως και πολύ καθαρό, ενώ το φόντο από πίσω είναι πολύ θολωμένο λόγω της κίνησης. Η συγκεκριμένη τεχνική μπορεί να χρειαστεί αρκετή πρακτική εξάσκηση και προσπάθειες αλλά όταν δουλεύει δίνει εντυπωσιακά αποτελέσματα.
Δημιούργησε αφαιρετικές φωτογραφίες
Όταν χρησιμοποιείς πολύ αργές ταχύτητες μπορείς να κουνήσεις τη μηχανή σου με διαφορετικούς τρόπους κατά την διάρκεια της λήψης, παίρνοντας μοναδικά αφαιρετικά αποτελέσματα. Δοκίμασε την τεχνική σε θέματα με έντονα
χρώματα, υψηλό κοντράστ ή φώτα κατά την διάρκεια της νύχτας, για να πάρεις πολύ εντυπωσιακές εικόνες.
Pro Tip
Δοκίμασε με πολύ αργές ταχύτητες ( ½ ή και 1 δευτερολέπτου ) να κάνεις zoom out και zoom in με τον φακό σου κατά την διάρκεια της λήψης και δες τα αποτελέσματα! Συνδύασε τα παραπάνω με πολύχρωμες φωτεινές πηγές και επιγραφές!
Αιχμαλώτισε super sharp φωτογραφίες
Μία γρήγορη ταχύτητα θα επιτρέψει στη φωτογραφική σου μηχανή να παγώσει την κίνησή και να εξαλείψει οποιοδήποτε τρέμουλο ή δόνηση. Αυτό σημαίνει ότι οι φωτογραφίες σου θα είναι πεντακάθαρες και με πάρα πολλή λεπτομέρεια, κάθε φορά. Ιδιαίτερα σημαντικό αν έχεις μια φωτογραφική μηχανήμε πολλά Megapixel.
Pro tip
Αν δεν μπορείς να πετύχεις πολύ γρήγορες ταχύτητες κλείστρου, δοκίμασε να ανεβάσεις το ISO ( 800 – 1600 ) και να δώσεις στο διάφραγμα του φακού σου στη μικρότερη δυνατή τιμή ούτως ώστε να πετύχεις την ταχύτητα που χρειάζεσαι.
Βγάλε σουρεαλιστικά πορτραίτα
Photo: Harry McArthur
Με σχετικά αργές ταχύτητες, μπορείς να βγάλεις εντυπωσιακά σουρεαλιστικά πορτραίτα. Για να πετύχεις ένα τέτοιο αποτέλεσμα φρόντισε μηχανή σου να είναι σε τρίποδα ή πολύ σταθερή στα χέρια σου, και φωτογράφισε έναν
άνθρωπο ο οποίος κουνάει μόνο το κεφάλι του ή ένα μέρος σώματος του, κρατώντας όλα τα υπόλοιπα μέρη ακίνητα. Θα δεις ότι με λίγο πειραματισμό θα πάρεις μερικές εκπληκτικές λήψεις.
Pro Tip
Δώσε στο θέμα σου ένα LED φακό και πες του να τον κουνάει τυχαία καθώς εσύ θα κάνεις τις λήψεις σου. Η τεχνική αυτή θα σου δώσει μερικά πολύ ιδιαίτερα και εντυπωσιακά αποτελέσματα, που συνδυάζουν κίνηση και light painting.
Αυτές είναι λοιπόν 5 πρακτικές χρήσεις της ταχύτητας κλείστρου. Ελπίζω να φάνηκαν χρήσιμες και να σε βοήθησαν στο να βγάζεις καλύτερες και πιο δημιουργικές φωτογραφίες.
Δοκιμάστε τες και είμαι σίγουρος ότι θα δεις άμεση βελτίωση στο φωτογραφικό σου αποτέλεσμα, τόσο τεχνικά όσο και εικαστικά.
Α, και αν τις δοκίμασες μην διστάζεις να τις ανεβάσεις στην νέα φιλική κοινότητα μας για feedback και κριτική, κάνοντας κλικ εδώ www.craftiuspro.gr/qna .
Stratos Agiani
Σχόλια