7 συμβουλές για ασπρόμαυρη φωτογραφία πορτραίτου.
Το ερώτημα είναι το εξής:
Στην εποχή των ψηφιακών φωτογραφικών μηχανών που μπορούν να καταγράψουν εκατομμύρια χρώματα, γιατί να επιλέξεις να κάνεις ασπρόμαυρη φωτογραφία πορτρέτου;
Για μένα – και για πολλούς άλλους – είναι ένα απλό θέμα αισθητικής. Μια καλή ασπρόμαυρη λήψη έχει έναν ιδιαίτερο τρόπο απομάκρυνσης των περιττών πληροφοριών από μια εικόνα, κάτι που βοηθάει στο να τονιστούν συγκεκριμένα στοιχεία χωρίς το χρώμα να αποσπά την προσοχή από αυτό.
Για αυτό το λόγο, η φωτογραφία πορτραίτου είναι ένα είδος φωτογραφίας όπου επιτρέπει στις λήψεις να ξεχωρίσουν με μοναδικό τρόπο.
Επειδή όμως για κάθε φωτογραφική τεχνική, υπάρχουν κανόνες που πρέπει να ακολουθήσεις για να βεβαιωθείς ότι οι λήψεις σου έχουν τον μεγαλύτερο δυνατό αντίκτυπο, σε αυτό το άρθρο, προσφέρω 7 απλές συμβουλές που θα βελτιώσουν άμεσα τα ασπρόμαυρα πορτραίτα σου – ανεξάρτητα από το επίπεδο εμπειρίας σου.
Αν λοιπόν θέλεις να πας τα ασπρόμαυρα πορτρέτο σου στο επόμενο επίπεδο, διάβασε!
1. Ξεκίνα με το ασπρόμαυρο κατά νου
Για πολλούς φωτογράφους, το ασπρόμαυρο είναι κάτι παραπάνω από μια δημιουργική επιλογή στο στάδιο την επεξεργασίας: αποτελεί μια εντελώς διαφορετική νοοτροπία σκέψης λήψεων. Εάν μπορείς να ξεκινήσεις να δημιουργείς μια φωτογραφία γνωρίζοντας ότι τελικά σκοπεύεις να την κάνεις ασπρόμαυρη, μπορείς να λάβεις μέτρα για να βεβαιωθείς ότι όλα τα στοιχεία μιας καλής Α/Μ φωτογραφίας είναι μέσα στο κάδρο πριν κάνεις το κλικ.
Πράγματα όπως η τονική αντίθεση, το contrast αλλά και οι κατάλληλες εκφράσεις των ατόμων που φωτογραφίζεις αποτελούν στοιχεία που είναι δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να διορθωθούν μετά τη λήψη μιας φωτογραφίας. Για αυτό λέμε πως η καλή Α/Μ φωτογραφία ξεκινάει από την λήψη.
Εάν έχεις πρόβλημα να φανταστείς πώς μπορεί να φαίνεται μια φωτογραφία ως Α/Μ , δοκίμασε να χρησιμοποιήσεις τη μονόχρωμη προεπισκόπηση στην φωτογραφική σου μηχανή. Η ασπρόμαυρη προεπισκόπηση θα σου δώσει μια ιδέα για το πώς θα φαίνεται μια λήψη χωρίς χρώμα.
Επιπλέον φρόντισε να φωτογραφίζεις σε μορφή αρχείου RAW, ώστε όλα τα χρωματικά δεδομένα της εικόνας σου θα εξακολουθούν να υπάρχουν στο αρχείο για να μπορέις αν χρειαστεί με την βοήθεια του Lightroom ή του Adobe Camera Raw να επαναφέρεις το χρώμα αν χρειαστεί.
2. Κράτησε τα μάτια εστιασμένα και καλά φωτισμένα
Στην πλειονότητα των πορτρέτων, το πιο σημαντικό μέρος είναι τα μάτια. Τα μάτια είναι συνήθως το σημείο εστίασης γύρω από το οποίο χτίζεται η υπόλοιπη φωτογραφία σου.
Και αυτό ισχύει ιδιαίτερα σε ασπρόμαυρα πορτραίτα.
Λόγω της έλλειψης χρώματος, μια ασπρόμαυρη φωτογραφία αποτελείται από μορφές, σκιά, φως και σχήματα. Τα μάτια είναι σχήματα που όλοι αναγνωρίζουν και προσελκύουν αμέσως την προσοχή των θεατών σου.
Επομένως, βεβαιώσου ότι τα μάτια του αντικειμένου σου είναι καλά φωτισμένα και εστιασμένα για ένα εντυπωσιακό ασπρόμαυρο πορτρέτο.
3. Οι εκφράσεις παίζουν τεράστιο ρόλο στα ασπρόμαυρα πορτρέτα
Όπως και με τα μάτια, έτσι και άλλα χαρακτηριστικά του προσώπου γίνονται πολύ έντονα σε ένα ασπρόμαυρο πορτρέτο.
Χρησιμοποιήσε αυτό προς όφελός σου για να προσθέσεις συναίσθημα στις λήψεις σου. Ακόμη και μικρές αλλαγές στην έκφραση του θέματος σου μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Πράγματα όπως ένα υπερυψωμένο φρύδι, το δάγκωμα των χειλιών και οι γραμμές του χαμόγελου κάτω από τα μάτια μπορούν να χρησιμοποιηθούν και να δώσουν ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα.
Ακολουθεί μια άσκηση που μπορείς να κάνεις με τα άτομα που φωτογραφίζεις για να πάρεις μια γκάμα εξαιρετικών εκφράσεων:
Ετοίμασε μια λίστα λέξεων ή φράσεων και, στη συνέχεια, ζήτησε από το θέμα σου να αντιδράσει σε κάθε μία.
Οι λέξεις που επιλέγεις μπορούν να είναι απλοί περιγραφής του συναισθήματος, όπως η αγάπη, η θλίψη, η χαρά, ο θυμός και η μελαγχολία.
Για ακόμα πιο διαφορετικές εκφράσεις, δοκίμασεε αφηρημένες λέξεις. Μπορείς ακόμη και να αξιοποιήσεις άσχετες λέξεις απλά για να “σοκάρεις” ή να εκπλήξεις ένα άτομο.
4. Σχεδίασε προσεκτικά τον φωτισμό σου
Όσον αφορά τον φωτισμό της ασπρόμαυρης φωτογραφίας πορτρέτου, δεν υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες. Εάν σου αρέσουν οι εικόνες υψηλής αντίθεσης με σκληρές διαβαθμίσεις στην τονικότητα, επέλεξε μια πιο σκληρή πηγή φωτός. Εάν σου αρέσουν οι απαλές σκιές και οι πιο αιθέριες φωτογραφίες, τότε αξιοποίησε μια πιο απαλή πηγή φωτός.
Όλα εδώ έχουν να κάνουν με το προσωπικό σου στυλ. Εάν δεν είσαι σίγουρος τι σου αρέσει, αναζήτησε ασπρόμαυρα πορτραίτα στο διαδίκτυο. Βρες τα πρώτα δέκα ασπρόμαυρα πορτρέτα που ξεχωρίζουν περισσότερο για εσένα και δες αν μπορείς να καταλάβεις με τι φωτισμό βγήκαν.
Στη συνέχεια, προσπάθησε να χρησιμοποιήσεις αυτές τις τεχνικές φωτισμού στις δικές σου φωτογραφίες!
5. Πρόσθεσε αντίθεση με το φως
Εάν θέλεις να δημιουργήσεις ασπρόμαυρες φωτογραφίες με υψηλή αντίθεση, η καλύτερη συμβουλή είναι να προσθέσεις αντίθεση κατά την λήψη με το φως και όχι το Photoshop.
Π.χ. μπορείς να έχεις την μια πλευρά του πορτραίτου στο φως και την άλλη στην ακριβώς αντίθετη μεριά, άρα στην σκιά.
Αν και μπορείς να χρησιμοποιήσεις εργαλεία που δίνουν αντίθεση κατά την επεξεργασία, για καλύτερα αποτελέσματα προσπάθησε να κάνεις την περισσότερη δουλειά με τη ρύθμιση φωτισμού σου!
6. Δεν μπορείς να σώσεις μια κακή λήψη μετατρέποντας την σε ασπρόμαυρη
Εάν επεξεργάζεσαι μια λήψη που πιστεύεις ότι δεν είναι “καλή” και ρωτάς τον εαυτό σου αν μπορεί να λειτουργεί ως ασπρόμαυρη η απάντηση είναι πιθανώς «Όχι».
Μια μετατροπή σε ασπρόμαυρη θα τονίσει ακόμα πιο πολύ τα ελαττώματα που σου έκαναν να αμφισβητήσεις την φωτογραφία κατά πρώτο λόγο – και μια κακή φωτογραφία είναι μια κακή φωτογραφία, ανεξάρτητα από το αν έχει χρώμα ή όχι.
7. Μάθε πότε να επιλέγεις το ασπρόμαυρο αντί του χρώματος
Ορισμένα θέματα δείχνουν καλύτερα όταν είναι σε Α/Μ λήψεις. Πως όμως μπορείς να το γνωρίζεις αυτό; Μια καλή ιδέα είναι να άρεις έγχρωμα πορτραίτα και να τα μετατρέψεις σε ασπρόμαυρα με το Lightroom / Photoshop.
Στην συνέχεια δες τα και μετά παρατήρησε: Πώς άλλαξε η αντίληψή σου για τη φωτογραφία; Τι παρατήρησες πρώτα σε κάθε έκδοση της φωτογραφίας; Απαντάς διαφορετικά όταν βλέπεις την λήψη με χρώμα έναντι ασπρόμαυρου;
Επίλογος
Εάν είσαι νέος στη φωτογραφία ασπρόμαυρης φωτογραφίας, να θυμάσαι πως σου παρέχω ιδέες και όχι κανόνες.
Επομένως, εάν πρέπει να προσπεράσεις τις συμβουλές μου για να πάρεις το αποτέλεσμα που θέλεις, κάντε το χωρίς δισταγμό.
Τώρα είναι η σειρά σου:
Έχετε κάποιες συμβουλές για ασπρόμαυρα πορτρέτα που μου έλειπε; Έχετε μια αγαπημένη ασπρόμαυρη τεχνική πορτραίτου;
Μοιράσου τις σκέψεις σου στα σχόλια!
Έφτασε το ΝΕΟ ΜΕΓΑΛΟ ΒΙΒΛΙΟ με φωτογραφικές συμβουλές, 176 σελίδων, που θα λύσει κάθε φωτογραφικό σου πρόβλημα και θα σου επιτρέψει να εκμεταλλευτείς στο έπακρο τον φωτογραφικό εξοπλισμό που έχεις στα χέρια σου.
Απόκτησε το σε τιμή προσφοράς και με ΔΩΡΕΑΝ επιπλέον 70+ συνοδευτικά βίντεο για λίγο ακόμα!
Ένα μοναδικό για τα Ελληνικά δεδομένα βιβλίο που θα λύσει κάθε φωτογραφικό σου πρόβλημα ώστε να βγάζεις επιτέλους καταπληκτικές λήψεις με τον εξοπλισμό σου!
Στο νέο μεγάλο μας βιβλίο 176 σελίδων σου δίνω πρακτικές συμβουλές, ιδέες και παραδείγματα με ανάλυση ώστε να λύσεις κάθε φωτογραφικό πρόβλημα που καταστρέφει τις φωτογραφίες σου.
Έτσι θα μπορέσεις ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ να ξεκινήσεις να βγάζεις τις φωτογραφίες που μπορεί να δημιουργήσει ο εξοπλισμό σου αλλά και η καλλιτεχνική σου ματιά!
Το βιβλίο είναι χωρισμένο σε θεματικές ενότητες όπως:
- Τεχνικά Προβλήματα και λύσεις
- Προβλήματα στην φωτογραφία τοπίου και λύσεις
- Προβλήματα στην φωτογραφία πορτραίτου και λύσεις
- Προβλήματα στην σύνθεση φωτογραφίας και λύσεις
- BONUS Κεφάλαιο: Γενικές πρακτικές συμβουλές και εξαιρετικές φωτογραφίες
- ΕΠΙΠΛΕOΝ 79 συνοδευτικά βίντεο εντελώς ΔΩΡΕΑΝ
Για κάθε κατηγορία αναφέρουμε μια σειρά από προβλήματα που σίγουρα έχεις αντιμετωπίσει ή θα συναντήσεις. Για κάθε πρόβλημα σου δίνω 3 διαφορετικές λύσεις για να επιλέξεις την κατάλληλη ανάλογα με το τι και πως φωτογραφίζεις αλλά και για να έχεις εξαιρετική ευελιξία.
Επιπλέον δίνω και ένα Pro Tip για κάθε πρόβλημα το όποιο θα κάνει την φωτογραφική σου ζωή πολύ πιο εύκολη.
Τέλος έχουμε και ένα bonus κεφάλαιο με πρακτικές συμβουλές που δεν ανήκουν σε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία οπότε της συγκεντρώσαμε σε ένα σημείο για ευκολία.
Πίστεψε με μερικές από αυτές τις συμβουλές με έχουν σώσει από μεγάλους μπελάδες και ελπίζω να κάνουν το ίδιο και για εσένα.
Για πολύ λίγο ο οδηγός έρχεται με BONUS 79 βίντεο με επιπλέον συμβουλές και tips, εντελώς ΔΩΡΕΑΝ για όσους προλάβουν την προσφορά!
Για να προλάβεις την προσφορά κάνε κλικ εδώ.
Το χρώμα δεν είναι συστατικό της φωτογραφίας. Το φως ναι. Το χρώμα όχι. Αν ήταν αυτό θα σήμαινε ότι έπρεπε να πετάξουμε όλη την κλασσική, πριν την εφεύρεση του έγχρωμου φιλμ, φωτογραφία. Αυτό δεν σημαίνει ότι, ό,τι είναι ασπρόμαυρο είναι απαραιτήτως και καλλιτεχνικό. Σημαίνει όμως ότι στο 95% των περιπτώσεων μια έγχρωμη φωτογραφία πρέπει να λειτουργεί και ως ασπρόμαυρη. Αν όχι σημαίνει ότι κατά τη λήψη, ή την επεξεργασία, σε “καπέλωσε” ως φωτογράφο το χρώμα, οπότε η φωτογραφία, ως καλλιτεχνική τουλάχιστον, είναι για πέταμα . Έγχρωμο, ή ασπρόμαυρο, το πορτρέτο πρέπει, πρώτα απ’ όλα, να είναι φωτογραφία και όχι απλώς μια εικόνα έστω και εντυπωσιακή. Και αυτό το τελευταίο, για το τι είναι καλλιτεχνική φωτογραφία και τι όχι, είναι μεγάλη κουβέντα….