ΕΣΤΙΑΣΗ: ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ TIPS

Η εστίαση στην φωτογραφία είναι ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία μιας φωτογραφίας. Η σωστή και μελετημένη εστίαση τραβάει τη προσοχή του θεατή στο θέμα που θέλει να αναδείξει ο φωτογράφος. Η εστίαση παρέχει στον θεατή ένα σημείο εκκίνησης για την ανάγνωση της φωτογραφίας, ιδιαίτερα χρήσιμο αν έχουμε ένα πολυάσχολο και γεμάτο κάδρο.

Παρακάτω θα δούμε μερικές πρακτικές συμβουλές που έχουν να κάνουν με την εστίαση, τόσο σε πρακτικό όσο και σε εικαστικό επίπεδο.

Ξεκινάμε.

Σε ένα κάδρο πρέπει να αποφασίσετε τι θέλετε να είναι εστιασμένο και να ξεχάσετε τα υπόλοιπα, ειδικά αν είστε αρχάριος ( εξαίρεση αποτελεί ή φωτογραφία τοπίου όπου εκεί τα θέλουμε όλα εστιασμένα οπότε βάζουμε διάφραγμα 8 ή 11 και ξεμπερδέψαμε).  Αν προσπαθήσετε να τα έχετε όλα εστιασμένο στην αρχή, το πιθανότερο είναι να μπλέκετε και να ασχολήστε περισσότερο με το τεχνικό κομμάτι της εικόνας ( βάθος πεδίου, διαφράγματα , εστιακή απόσταση κλπ) παρά με το εικαστικό μέρος. Το καλύτερο για να ξεκινήσετε είναι να επιλέξετε το πρόγραμμα προτεραιότητας διαφράγματος (Α για NIKON, AV για Canon), να ορίσετε το διάφραγμα  στην χαμηλότερη του τιμή και να εστιάσετε σε ένα σημείο στο σημείο του κάδρου που είναι το κύριο θέμα, με τρόπο που να δείχνετε ξεκάθαρα ότι αυτό είναι που θέλετε να δει ο θεατής.

H εστίαση έγινε στον πιλότο με τέρμα ανοιχτό διάφραγμα ( 1.8 ) με σκοπό να θολώσει οτιδήποτε ήταν στο προσκήνιο του κάδρου. Αυτό τραβάει το μάτι στον πιλότο χωρίς να κουράζει ή να μπερδεύει, αλλά και δίνει βάθος στην φωτογραφία.
H εστίαση έγινε στον πιλότο με τέρμα ανοιχτό διάφραγμα ( 1.8 ) με σκοπό να θολώσει οτιδήποτε ήταν στο προσκήνιο του κάδρου. Αυτό τραβάει το μάτι στον πιλότο χωρίς να κουράζει ή να μπερδεύει, αλλά και δίνει βάθος στην φωτογραφία.

Μετά την εστίαση έρχεται η σύνθεση. Κρατήστε πατημένο  το πλήκτρο του κλειστού μέχρι την μέση ώστε η μηχανή να εστιάσει και να κλειδώσει την  εστίαση και μετακινήστε την μηχανή σας ώστε το θέμα μέσα στο κάδρο να τοποθετηθεί σε ένα καλό σημείο ( όχι στο κέντρο ). Αφού τελειώσετε με το καδράρισμα πατάτε το πλήκτρο του κλείστρου μέχρι τέρμα για να γίνει η λήψη. Εδώ βοηθάει ιδιαίτερα ο κανόνας των τρίτων για αρχή. Θα δείτε Όσο περισσότερο χρησιμοποιείτε αυτή την τεχνική τόσο καλύτερες θα γίνονται ο φωτογραφίες σας.

Αν η μηχανή σας επιτρέπει να επιλέξετε την χρήση πολλών ενεργών σημείων εστίασης  ή ενός, επιλέξτε την ρύθμιση που σας επιτρέπει να χρησιμοποιήσετε μόνο ένα από αυτά και ορίστε σαν ενεργό σημείο εστίασης το κεντρικό ( το κεντρικό σημείο εστίασης εστιάζει συνήθως πιο γρήγορα και με μεγαλύτερη ακρίβεια, ακόμα και σε σκοτάδι  και επιπλέον τις περισσότερα φορές είναι τύπου cross type δηλαδή ρυθμίζει την εστίαση εύκολα και σε θέματα που κινούνται προς  ή μακριά από εσάς. )

Όταν φωτογραφίζεται γρήγορα κινούμενα θέματα πολλές φορές βοηθάει το να χρησιμοποιείτε το Servo ή Continuous autofocus. Έτσι εξασφαλίσετε ότι η εστίαση θα ανακρίνεται σε τυχών κινήσεις ή αλλαγές θέσης του θέματος, ξανά εστιάζοντας αυτόματα επάνω στο θέμα που κινείται. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα περισσότερες εστιασμένες φωτογραφίες.

Αν υπάρχει λίγο φως και η φωτογραφική δυσκολεύεται να εστιάσει, εστιάστε αρχικά σε μια περιοχή με υψηλό κοντράστ ( πχ σε ένα λευκό γιακά επάνω σε ένα σκούρο σακάκι ή στις ρίγες  μιας ασπρόμαυρης μπλούζας ) και κρατώντας πατημένο το πλήκτρο του κλειστού μέχρι την μέση φέρτε το θέμα εκεί που θέλετε μετακινούνται την φωτογραφική μηχανή δεξιά η αριστερά. Αμέσως μετά κάντε την λήψη.

Λόγο έλειψης φωτός, εστίασα στην οθόνη της φωτογραφικής μηχανής, και λόγο του υψηλού κοντραστ που έχει εκεινη η περιοχή, η μηχανή κλείδωσε αμέσως την εστίαση.
Λόγο έλειψης φωτός, εστίασα στην οθόνη της φωτογραφικής μηχανής, και λόγο του υψηλού κοντραστ που έχει εκεινη η περιοχή, η μηχανή κλείδωσε αμέσως την εστίαση.

Αν φωτογραφίζετε με επαναληπτικές λήψεις ένα σταθερό θέμα ( πχ νυχτερινό αστικό τοπίο ) εστιάστε μια φορά, και αμέσως μετά γυρίσετε σε manual focus από τον σχετικό διακόπτη στην  μηχανή ή στον φακό σας. Εάν δεν μετακινήστε την μηχανή σας ή δεν κάνετε zoom in / zoom out κάθε φορά που θα βγάζετε φωτογραφία ή λήψη θα ξεκινά αμέσως και όλες οι φωτογραφίες θα παραμένουν εστιασμένες στο θέμα σας μιας και δεν θα χρειάζεται να εστιάσει ξανά από την αρχή.

Το παραπάνω είναι ιδιαίτερα χρήσιμο όταν κάνουμε φωτογράφιση time lapse ή κεραυνών. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση που θέλετε να βγάλετε πολλά αυτό πορτραίτα μόνοι ή με φίλους.

Τέλος όταν έχετε κλειδωμένη την εστίαση είναι πολύ σημαντικό να μη μετά κινηθείτε εσείς η το θέμα σας προς τα μπροστά ή πίσω. Κάτι τέτοιο θα έβγαζε εκτός εστίασης το θέμα σας με αποτέλεσμα να είναι θολό.

Αυτά πρός το παρόν. Αν έχετε απορίες αφήστε ένα σχόλιο και θα φροντίσω να απαντήσω το συντομότερο δυνατό.

Μέχρι την επόμενη φορά stay safe and keep shooting !

Cheers

Στράτος

 

 

Αν σου άρεσε το συγκεκριμένο μάθημα μην ξεχάσεις να κάνεις subscribe στo ΝΕΟ κανάλι μας στο Youtube καθώς και στην ενημερωτική μας λίστα!

Συνέχισε να μαθαίνεις

Σχόλια