ΝΕΑ LIGHTROOM ΚΑΙ LIGHTROOM CC: ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ

Εδώ και αρκετό καιρό είχαμε στα χέρια μας την νέα έκδοση του Lightroom ( συγκεκριμένα τις 2 νέες εκδόσεις, περισσότερα για αυτό σύντομα ) και επιτέλους ήρθε η στιγμή που μπορούμε να μιλήσουμε για αυτές!

Το Lighroom έχει ανανεωθεί ριζικά και έχει χωριστεί σε 2 εφαρμογές, μία cloud based και μια desktop, με έμφαση στην ευκολία και την ταχύτητα χρήσης!

Είναι προφανές από την αρχή πως ο σκοπός της ομάδας του Adobe Lightroom ήταν η ταχύτητα. Αλλά πριν φτάσουμε εκεί ας μιλήσουμε για το γιατί υπάρχουν πλέον 2 εφαρμογές, ποιο είναι το μπέρδεμα που μπορεί να προκληθεί και ποια είναι η κατάλληλη για εσένα.

LIGHTROOM VS LIGHTROOM CC

Όπως γνωρίζετε μέχρι σήμερα υπήρχαν 2 εκδόσεις του Lightroom: η μια ήταν η έκδοση 6 ( με τελευταία την έκδοση 6.3 ) και η άλλη ήταν η πιο μοντέρνα με το όνομα Lightroom CC όπου ήταν μέρος της συνδρομής Creative Cloud, με συχνά updates και ενημερώσεις.
Πλέον στα χέρια μας έχουμε και πάλι 2 εκδόσεις του Lightroom που ανήκουν όμως και οι 2 στο συνδρομητικό μοντέλο και είναι πάλι Desktop εφαρμογές: η μία είναι η Lightroom CC και η άλλη η Lightroom Classic CC.

 

Lightroom Classic CC

Εδώ είναι η μεγάλη έκπληξη. Το Lightroom Classic CC κρατάει το «κλασσικό» Interface, και δουλεύει κατά πολύ ταχύτερα σε όλα τα επίπεδα. Δεν θα βρείτε πολλές αλλαγές οπτικά αλλά θα δείτε μεγάλη διαφορά στην απόδοση.

Ταχύτητα: The name of the game

Σύντομα θα βγει από τον Strato Agiani το αναλυτικό review αλλά μέχρι τότε θα σας πούμε συνοπτικά ότι χρειάζεται να ξέρετε:

  • Ταχύτερο Import
  • Ταχύτερη εμφάνιση των thumbnails
  • Πιο γρήγορο preview rendering
  • Ταχύτατη αλλαγή από το Library Module και το αντίστροφο
  • Πολλές μικρές βελτιώσεις όπως γρηγορότερος χρόνος εκκίνησης κ.α.

Lightroom CC

Το Lightroom CC αποτελεί την cloud εκδοχή του Lightroom Classic, με την μορφή ενός desktop application με διαφορετικό όμως interface. Ας το πουμε Lightroom σε δίαιτα ή Lightroom σε μια πιο απλοποιημένη μορφή. Αν και το Interface είναι απλό μην σας ξεγελάει: έχει σχεδόν όλες της δυνατότητες του «μεγάλου» αδερφού Lightroomm Classic CC σε ότι άφορά την επεξεργασία. Η εφαρμογή αυτή στοχεύει σε μη επαγγελματίες και σε ενθουσιώδης φωτογράφους που θέλουν ένα πιο απλό Interface και βγάζουν πολλές φωτογραφίες με entry level dslr αλλά και το κινητό τους.

Οι φωτογραφίες ανεβαίνουν στο cloud ( στην original Μορφή τους, ακόμα και αν είναι RAW!) και από εκεί και μετά ο χρήστης μπορεί να τις δει και να τις επεξεργαστεί είτε με το Lightroom CC από τον υπολογιστή του είτε με το Lightroom Mobile από τάμπλετ και κινητό.
Φυσικά τα 2 παραπάνω προγράμματα συγχρονίζουν αυτόματα τις επεμβάσεις που γίνονται.

Περισσότερες πληροφορίες πλήρες αναλυτικά Reviews και φυσικά μαθήματα πολύ σύντομα για αυτό μην ξεχάσετε να γίνετε μέλη στην ενημερωτική μας λίστα για να λάβετε να νέα άμεσα και γρήγορα!

Συνέχισε να μαθαίνεις

Σχόλια