ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕ ΕΥΚΟΛΑ ΤΟΝ ΚΑΤΑΛΟΓΟ ΤΟΥ LIGHTROOM

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ PHOTOSHOP ΚΑΙ LIGHTROOM

Το Lightroom από την πρώτη μέρα της εγκατάστασης του τοποθετεί τον κατάλογο του σε ένα πολύ συγκεκριμένο φάκελο, συνήθως στην περιοχή που είναι αποθηκευμένα το λειτουργικό σύστημα καθώς και όλα τα προγράμματα.

Πολλές φορές όμως αυτό δεν μας βολεύει γιατι μαζί με τον κατάλογο αποθηκεύονται και τα preview των φωτογραφιών. Έτσι ο σκληρός δίσκος γεμίζει πολύ γρήγορα και δεν διαθέτει αρκετό ελεύθερο χώρο τόσο για την λειτουργία του Lightroom όσο και για την λειτουργία των υπολοίπων προγραμμάτων.

Σε αυτό το δωρεάν μάθημα Lightroom  θα σου δείξω βήμα βήμα πώς μπορείς να μετακινήσεις τον κατάλογο του Lightroomσε μια νέα τοποθεσία.

Βήμα νούμερο ένα

Ανοίγουμε το Lightroom και πηγαίνουμε στο μενού Edit > Catalogue Preferences

Βήμα νούμερο δύο

Στο νέο παράθυρο που θα ανοίξει κάνουμε κλικ στο κουμπί που λέει Show.

ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑΛΟΓΟΥ ΤΟΥ LIGHTROOM

 

Βήμα νούμερο τρία

Στο παράθυρο που θα εμφανιστεί μπροστά μας θα δούμε ότι φαίνεται ο φάκελος του καταλόγου του Lightroom, ο οποίος πρέπει να είναι ήδη επιλεγμένος.

 

ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑΛΟΓΟΥ ΤΟΥ LIGHTROOM

Βήμα νούμερο τέσσερα

Επιλέγουμε το φάκελο με το κατάλογο του Lightroom, και το μετακινούμε στην νέα τοποθεσία, π.χ σε ένα εξωτερικό σκληρό δίσκο.

Αν για κάποιο λόγο σου βγάζει το μήνυμα ότι δεν μπορεί ο φάκελος να μετακινηθεί τότε πιθανότατα δεν έχει κλείσει  το Lightroom ή η διαδικασία κλεισίματος του προγράμματος δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί. Βεβαιώσου ότι το πρόγραμμα είναι κλειστό ή αν το έκλεισες περίμενε μερικά δευτερόλεπτα μέχρι να αποθηκεύσει τα δεδομένα του και δοκίμασε να μετακινήσεις το φάκελο με το κατάλογο του Lightroom ξανά.

Βήμα νούμερο πέντε

Ξεκίνησε το Lightroom. Θα εμφανιστεί ένα νέο παράθυρο το οποίο μας ενημερώνει ότι δεν μπορεί να βρει τον κατάλογο του. Μη φρικάρεις αυτό είναι απολύτως νορμάλ!

Στο παράθυρο που μόλις έχει εμφανιστεί μπροστά σου θα επιλέξεις Choose a Different Catalogue, και στο επόμενο παράθυρο που θα εμφανιστεί στην οθόνη σου επιτρέπει να επιλέξεις για ακόμα μία φορά το κουμπί που λέει και πάλι Choose a Different Catalogue.

ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑΛΟΓΟΥ ΤΟΥ LIGHTROOM

 

ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑΛΟΓΟΥ ΤΟΥ LIGHTROOM

 

Στη συνέχεια θα πρέπει να πας στην τοποθεσία που μετακίνησες τον κατάλογο του Lightroom να μπεις μέσα στο φάκελο με διπλό κλικ και να επιλέξεις το αρχείο με το όνομα Lightroom Catalogue.

 

ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑΛΟΓΟΥ ΤΟΥ LIGHTROOM

ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑΛΟΓΟΥ ΤΟΥ LIGHTROOM

Λογικά το Lightroom θα πρέπει να ανοίξει και όλα θα πρέπει να είναι μια χαρά.

Εάν την επόμενη φορά που ανοίξεις το Lightroom δείς ότι δεν υπάρχουν φωτογραφίες, πιθανότατα να μην ακολούθησες πιστά τις οδηγίες μου και έτσι το Lightroom απλά δημιούργησε ένα νέο ( άδειο )  κατάλογο στην αρχική τοποθεσία και χρησιμοποιεί αυτόν.

Σε αυτή την περίπτωση πρέπει  να πας στο μενού File και να επιλέξεις το Open Catalogue. Στην συνέχεια θα πρέπει να πλοηγηθείς στην τοποθεσία που μετακίνησες τον original καταλογο σου και να τον ξανά ανοίξεις με διπλό κλικ.

Έτσι το Lightroom από δω και στο εξής πλέον θα λειτουργεί κανονικά.

Αυτό ήταν λοιπόν!

Πλέον έχεις δυνατότητα να μετακινήσεις τον κατάλογο του Lightroom σε μια νέα τοποθεσία που σε βολεύει.

Αν σου αρέσει αυτό το δωρεάν μάθημα τότε μην ξεχάσεις να το κάνεις share ώστε μαζί να βοηθήσουμε όσους περισσότερους μπορούμε.

Επιπλέον μη ξεχάσεις να γραφτείς στην ενημερωτική μας λίστα, αν θέλεις να παίρνεις δωρεάν όλα τα νέα μας μαθήματα απευθείας στο e-mail σου και να μη χάσεις ούτε ένα, κάνοντας κλικ εδώ.

Ευχαριστώ πολύ για το χρόνο και μέχρι την επόμενη φορά καλή επεξεργασία.

Stratos Agiani

Αν σου άρεσε το συγκεκριμένο μάθημα μην ξεχάσεις να κάνεις subscribe στo ΝΕΟ κανάλι μας στο Youtube καθώς και στην ενημερωτική μας λίστα!

Συνέχισε να μαθαίνεις

Σχόλια