ΠΩΣ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΕΙΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΜΑΛΑΚΟ ΚΑΙ ΣΚΛΗΡΟ ΦΩΤΙΣΜΟ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΟΥ

Ο φωτισμός είναι ένα κρίσιμο συστατικό κάθε φωτογραφίας καθώς μπορεί να επηρεάσει δραματικά την ατμόσφαιρα και τη συνολική ποιότητα των φωτογραφιών σου.

Μία από τις βασικές αποφάσεις που πρέπει να λάβεις κατά τη ρύθμιση του φωτισμού σου είναι αν θα χρησιμοποιήσεις μαλακό ή σκληρό φως. Κάθε τύπος φωτός φέρει τα δικά του μοναδικά χαρακτηριστικά και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία διαφορετικών φωτογραφιών.

Σε αυτό το άρθρο θα σου δώσω μερικές συμβουλες ώστε να μπορείς να  επιλέγεις  εύκολα και σωστά μεταξύ μαλακού και σκληρού φωτισμού με βάση το θέμα σου και την επιθυμητή ατμοσφαιρα που θέλεις να δημιουργήσεις.

Ας ξεκινήσουμε!

 

 

Μαλακό φως:

  • Το μαλακό φως είναι πάντα διάχυτο και δημιουργεί απαλές σκιές με ομαλές μεταβάσεις μεταξύ φωτεινών και σκοτεινών περιοχών.
  • Είναι κολακευτικό για πορτραίτα, καθώς βοηθά στην ελαχιστοποίηση των ατελειών του δέρματος και δημιουργεί ένα πιο ευχάριστο και ομοιόμορφο φως στο πρόσωπο του ατόμου που φωτογραφίζεις.
  • Το απαλό φως είναι ιδανικό για τη δημιουργία μιας γαλήνιας διάθεσης στις φωτογραφίες σου.
  • Το μαλακό φως συχνά επιτυγχάνεται με τη χρήση modifiers όπως softboxes, ομπρέλες ή ρεφλέκτορες  που βοηθάνε στην διάχυση του και στην δημιουργία μιας μεγαλύτερης πηγής φωτός.
  • Το απαλό φως είναι ιδανικό για τη φωτογράφηση θεμάτων still life, τη φωτογράφηση φαγητού και για κάθε περίπτωση όπου χρειάζεται να δημιουργήσεις μια φωτογραφία ενός θέματος με απαλό και “ρεαλλιστικό” φωτισμό.

 

 

 

Σκληρό φως:

  • Το σκληρό φως δημιουργεί έντονες και ξεκάθαρες σκιές καθώς και αποτότομες μεταβάσεις μεταξύ φωτεινών και σκοτεινών περιοχών.
  • Μπορεί να προσθέσει κινηματογραφικότητα και ένταση στις φωτογραφίες σου , κάνοντάς τες έτσι πιο δυναμικές και εντυπωσιακές.
  • Το σκληρό φως είναι ιδανικό για τη δημιουργία μιας αίσθησης βάθους και υφής στις φωτογραφίες σου, ειδικά για θέματα με ανάγλυφες λεπτομέρειες και πολλές λεπτομέρειες.
  • Αυτός ο τύπος φωτός επιτυγχάνεται συχνά με τη χρήση πηγών φωτός χωρίς modifiers όπως φλας, γυμνών λαμπτήρων ή πιο απλά αξιοποιόντας το άμεσο ( όχι έμμεσο )  φως του ήλιου.
  • Ο σκληρός φωτισμός είναι ιδανικός για φωτογράφηση μόδας, αρχιτεκτονική φωτογραφία και για κάθε περίπτωση που θέλεις να δημιουργήσεις φωτογραφίες που τραβάνε την προσοχή και έχουν έντοτο το στοιχείο των τριών διαστάσεων.

 

 

Πώς να επιλέξεις το σωστό είδος φωτισμού;

Δες τι χρειάζεται το θέμα σου
Εάν προκειται να φωτογραφίσεις ένα πορτρέτ, το μαλακό φως θα είναι πιο κολακευτικό και κατάλληλο. Για ένα θέμα με λεπτομέρεια όπως still life, κτήρια, close up αντικειμένων με ανάγλυφη υφή, ο σκληρός φωτισμός μάλλον να είναι η καλύτερη επιλογή μιας και να αναδείξει όελς τις λεπτομέρειες και θα κάνει τα θέματα σου να δειχνουν τρισδιάστατα.

Τι ύφος θέλεις να έχει η φωτογραφία;
Το μαλακό φως τείνει να δημιουργεί μια ήρεμη, γαλήνια ατμόσφαιρα μέσα στο κάδρο, ενώ το σκληρό φως δημιουργεί φωτογραφίες που είναι γεμάτες ενέργεια, αντιθέσεις και έντονα στοιχεία. Οπότε θα πρέπει να επιλέξεις τον τύπο φωτός που ταιριάζει καλύτερα στο ύφος που θέλεις να δώσεις στις λήψεις σου: ήρεμι και γαλήνιο ή έντονο και δραματικό;

Δεν έχεις αποφασίσει; Πειραματίσου!
Μη φοβηθείς να φωτογραφίσεις τόσο με μαλακό όσο και με σκληρό φως για να δεις ποιό είδος φωτός λειτουργεί καλύτερα για το συγκεκριμένο project σου. Μερικές φορές , δοκιμάζοντας και τους  δύο τύπων φωτισμό μπορεί να δημιουργήσεις φωτογραφίες που δεν περίμενες !

Υπάρχει χώρος για τον εξοπλισμό σου;
Ανάλογα με τον εξοπλισμό που έχετε στη διάθεσή σου, μπορεί να σουείναι πιο εύκολο να δουλέψεις με τον ένα τύπο φωτός σε σχέση με τον άλλο. Οι φωτογραφίες με μαλακό φως συχνά απαιτούν περισσότερο εξοπλισμό όπως Lightstand, softboxes, ομπρέλες κλπ, καθώς και χώρο, ενώ οι φωτογραφίες με σκληρό φως είναι πιο απλές μιας και το μόνο που χρειάζεσαι είναι μια πηγή φωτός και τίποτα άλλο.

Στο τέλος της ημέρας η απόφαση για τη χρήση μαλακού ή σκληρού φωτισμού εξαρτάται από το δημιουργικό σου όραμα, το είδος του θέματος και την ατμοσφαιρα που θέλεις να δημιουργήσεις στις λήψεις σου.

Όπως και να έχει δοκίμασε για αρχή και τους 2 φωτισμούς και δες επι τόπου τι δουλέυει και τί όχι, ώστε να βγάλεις τις καλύτερες δυνατές φωτογραφίες!

Θέλεις περισσότερα δωρεάν μαθήματα φωτογραφίας στο Email σου;

Κάνε δωρεάν εγγραφή στο CraftiusPRO Club και θα λαμβάνεις απευθείας στο email σου όλα τα νέα δωρεάν μαθήματα μας.

BONUS: Επιπλέον θα λάβεις ένα e-book με δέκα συμβουλές για να βγάζεις εξαιρετικά sharp φωτογραφίες με τον εξοπλισμό σου!

Συμπλήρωσε την φόρμα και κάνε εγγραφή

Δωρεάν Ενημερωτική Λίστα

 

 

Συνέχισε να μαθαίνεις

Σχόλια