5 TIPS ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΓΙΑ NON-STOP ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΕΙΣ ΠΟΡΤΡΑΙΤΩΝ!

Πολλές φορές οταν φωτογραφίζουμε πορτραίτα “κολλάμε” κατά τη διάρκεια της φωτογράφισης και δεν μας έρχεται κάποια καλή καινούργια ιδέα στο μυαλό.

Το πρόβλημα ειδικά είναι μεγάλο όταν έχουμε ήδη μια καλή ρόη και χημεία αλλά ξαφνικά όλο το session σταματάει γιατί δεν έχουμε κάποια καλή ιδέα για το τι θα θέλαμε να κάνουμε στην επόμενη λήψη. Αυτό μπορεί να βγάλει εκτός ρυθμού τόσο εμάς όσο και το μοντέλο μας και έτσι με αυτό τον τρόπο να προκαλέσουμε πρόβλημα στη φωτογράφιση.

Γι’ αυτό λοιπόν θα σου δώσω μια φόρμουλα από συγκεκριμένες λήψεις που μπορείς να δοκιμάσεις όταν σου στερεύουν οι ιδέες την στιγμή της φωτογράφισης.

Ετσι θα κερδίσεις χρόνο, δεν θα σταματήσει η φωτογράφιση και θα μπορείς παράλληλα να βρείς νέες ιδέες για να συνεχίσεις.

Ας ξεκινήσουμε

 

Λήψεις με ευρυγώνιο φακό από χαμηλά

Όταν δεις οτι κολλάς μια καλή ιδέα που μπορείς να αξιοποιήσεις είναι αυτή της λήψης από χαμηλά με ευρυγώνιο φακό. Έτσι θα πάρεις μία πολύ δυναμική λήψη ( ειδικά αν στο κάδρο υπάρχουν γραμμές ή κτίρια δεξιά και αριστερά ) η οποία δεν είναι δυνατό να δει κάποιος εύκολα στη καθημερινότητά του,  σε αντίθεση με την κλασσική λήψη από το ύψος των ματιών.

Δοκίμασε να κατέβεις λίγο χαμηλά έως και πολύ χαμηλά και κάνε διαδοχικές λήψεις για να δεις το αποτέλεσμα το οποίο μπορεί να σου δώσει αυτός ο τρόπος φωτογράφισης

Συνήθως σε αυτές τις λήψεις δουλεύουν εξαιρετικά οι δυναμικές πόζες.  Επομένως μπορείς να πεις το μοντέλο σου να καθίσει με τα πόδια ανοιχτά και να πάρει μία πάρα πολύ δυναμική πόζα γεμάτη αυτοπεποίθηση η οποία θα “γιγαντωθεί” λόγω του ότι εσύ τραβάς φωτογραφίες από χαμηλά με ευρυγώνιο φακό.

 

Σιλουέτες

 

Όταν σου στερέψουν οι ιδέες προσπάθησε να φωτογραφίσεις μερικές σιλουέτες. Για να το κάνεις αυτό το μόνο που χρειάζεται να αλλάξεις είναι τη θέση του μοντέλου ούτως ώστε να είναι ανάμεσα σε εσένα και την πηγή φωτός, είτε αυτή είναι ο ήλιος είτε είναι το φλας που βρίσκεται εκτός φωτογραφικής μηχανής.

Σ’ αυτή την περίπτωση θα πρέπει να δώσεις πολύ μεγάλη έμφαση στο ποζάρισμα αλλά και στο στήσιμο του σώματος ούτως ώστε να πάρεις μερικές ενδιαφέρουσες λήψεις. Πολλές φορές φωτογραφίζοντας σιλουέτες θα σου έρθουν και πολύ ωραίες ιδέες για ποζάρισμα τις οποίες μπορείς αξιοποιήσεις τα επόμενα λεπτά φωτογραφίζοντας πλέον κανονικά ξανά.

 

Φωτογράφισε λεπτομέρειες

Πολλές φορές φωτογραφίζοντας λεπτομέρειες μπορείς να κερδίσεις χρόνο αλλά και να πάρεις μερικές εξαιρετικές φωτογραφίες. Αν είναι χειμώνας για παράδειγμα μπορείς να πεις το μοντέλο σου να φέρει το κασκόλ ή το γιακά μπροστά από το πρόσωπο του τόσο ώστε να κρύψει ένα μέρος αυτού και να φωτογραφίσεις πηγαίνοντας κοντά στο πρόσωπο ή να φωτογραφίσεις από λίγο πιο μακριά χρησιμοποιώντας ένα τηλεφακό.

Επίσης μπορείς να φωτογραφίσεις από κοντά κάποια αξεσουάρ τα οποία μπορεί να φοράει το μοντέλο σε εκείνη τη στιγμή καθώς και κάποιες λεπτομέρειες από τα ρούχα του.

Δοκίμασε να εστιάσεις σε κάποια μέρη του σώματος όπως είναι τα χέρια, τα οποία μπορεί να πιάνουνε με κάποιο ενδιαφέρον τρόπο το λαιμό ή το σώμα. Επίσης καλή ιδέα είναι να φωτογραφίσεις λεπτομέρειες του προσώπου όπως είναι τα μάτια και τα χείλη. Τέλος δοκίμασε να δώσεις στο μοντέλο σου μερικά αντικείμενα και εστίασε τις λήψεις σε αυτά.

 

Φωτογράφισε κίνηση

Μπορείς να βάλεις το μοντέλο σου να κάνει κάποιες κινήσεις, αρκεί  να του εξηγήσεις ότι παρόλο που να ακούγονται ή φαίνονται χαζές,  στη λήψη θα φαίνονται μια χαρά!

Μπορείς για παράδειγμα να βάλεις στο μοντέλο σου να τρίβει τα χέρια του με τρόπο που θα χρησιμοποιούσε ένα σαπούνι. Ετσι θα χαλαρώσει το σώμα του και θα πάρεις πολύ ωραίες λήψεις γεμάτες κίνηση.

Αν το σηκώνει το κλίμα μπορείς να πεις το μοντέλο σου να κάνει κάτι πιο τρελό. για παράδειγμα να χτυπαει παλαμάκια. Είναι μία εξαιρετική ιδέα, ειδικά αν φωτογραφίζεις κάποιο μοντέλο που φοράει σακάκι μιας και θα δώσει κίνηση στα ρούχα του αλλά και στον ίδιο.  Ακόμα δοκίμασε να ζητήσεις να πηδήξει ψηλά, να τινάξει τα μαλλιά δεξιά & αριστερά, καθώς και άλλες παρόμοιες ιδέες.

Ο σκοπός αυτών των λήψεων μπορεί να μην είναι πάντα η δημιουργία φωτογραφιών που θα αξιοποιήσεις αλλά σε βοηθάνε στο να δημιουργήσεις ένα κλίμα χαλαρότητας τόσο για σένα όσο και για το μοντέλο σου. Επιπλέον μπορεί τυχαία να πάρεις μία λήψη η οποία είναι αξιοποιήσιμη. Το σημαντικό είναι να μην σταματήσει η ροή της φωτογράφισης.

Φυσικά δεν πρέπει να το παρακάνεις, αλλιώς θα κούρασεις το μοντέλο σου ή ακόμα χειρότερα να μπορεί και να ιδρώσει ,κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να επέμβει ο/η Make Up  Artist ούτως ώστε να συμμαζέψει την κατάσταση.

 

Παίξε με εξωφρενικές εκφράσεις και σενάρια

Μία καλή ιδέα ειναι να πεις το μοντέλο σου να πάρει μερικές εξωφρενικές εκφράσεις. Και εξηγώ.

Μπορείς να πεις το μοντέλο για παράδειγμα να φωνάξει πολύ δυνατά ή να δείξει πολύ θυμωμένος ή θυμωμένη. Εναλλακτικά μπορείς να προτείνεις ένα εξωφρενικό σενάριο όπως για παράδειγμα να προσποιηθεί ότι βλέπει τον/την  σύντροφό του με κάποιον άλλο, ότι σπάει κάτι, ότι κλαίει, καθώς και άλλα παρόμοια τέτοια σεναριάκια.

Όσο ηλίθια και χαζά και αν ακούγονται αυτά πίστεψε με: δουλεύουν. Με αυτό τον τρόπο χαλαρώνει το κλίμα και δημιουργούνται μερικές μοναδικές ευκαιρίες για εξαιρετικές λήψεις, ειδικά όταν βάζεις το μοντέλο σου να περάσει από ένα πολύ σοβαρό σενάριο σε ένα πιο χαρούμενο ή ακόμα και εξωφρενικό.

Όπως και να έχει αυτή η τεχνική θα σε βοηθήσει στο να αποφύγεις ένα διάλειμμα κατά την  διάρκεια της φωτογράφισης και έτσι θα κρατήσεις την ροή ζωντανή αλλά και ταυτόχρονα θα δώσεις την ευκαιρία σε σένα αλλά και στο μοντέλο σου να χαλαρώσει χωρίς όμως να σταματήσει η φωτογράφιση.

 

Αυτά είναι λοιπόν μερικά στάνταρ κόλπα που χρησιμοποιώ εγώ κατά τη διάρκεια φωτογραφήσεων πορτραίτων όλα τα χρόνια με εξαιρετική επιτυχία.

Ελπίζω να βοηθήσουν το ίδιο και εσένα. Αν έχεις κάποια άλλη πρόταση η κάποια άλλη ιδέα και τεχνική που χρησιμοποιείς και θα ήθελες να τη μοιραστείς μαζί μας για να βοηθήσεις και εσύ με τη σειρά σου άλλους φωτογράφους τότε μη διαστάσεις να αφήσεις ένα σχόλιο με το τι κάνεις εσύ σε παρόμοιες περιπτώσεις.

Θα χαρώ πολύ να ακούσω και τις δικές σου ιδέες και απόψεις.

Αν θέλεις ΔΩΡΕΑΝ μαθήματα στο email σου κάθε εβδομάδα γίνε μέλος στην ενημερωτική μας λίστα κάνοντας κλικ εδώ!

Μέχρι την επόμενη φορά ευχαριστώ πάρα πολύ για το χρόνο σου και καλές λήψεις!

Stratos Agiani

Αν σου άρεσε το συγκεκριμένο μάθημα μην ξεχάσεις να κάνεις subscribe στo ΝΕΟ κανάλι μας στο Youtube καθώς και στην ενημερωτική μας λίστα!

Συνέχισε να μαθαίνεις

Σχόλια