ΠΡΑΚΤΙΚΑ TIPS ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΡΟΜΟΥ.

Ένα καλοκαιρινό  Σαββατοκύριακο εξαφανίστηκα από προσώπου γης με σκοπό να ηρεμήσει το σώμα και το πνεύμα. Πήρα μαζί μου ελάχιστο εξοπλισμό, τόσο από άποψη τεχνολογίας όσο και φωτογραφίας. Στόχος: να χαλαρώσω σε ένα κοντινό νησί και να ασχοληθώ με μία από τις μεγάλες μου φωτογραφικές αγάπες: την φωτογραφία δρόμου.

Τώρα που επέστρεψα στα πάτρια εδάφη είπα να μοιραστώ μαζί σας μερικές συμβουλές που δοκίμασα και με βοήθησαν τρομερά στο δρόμο, και βελτίωσαν το φωτογραφικό αποτέλεσμα. Συνεχίστε την ανάγνωση για λεπτομέρειες.

Ο εξοπλισμός που πήρα μαζί μου ήταν μερικά ρούχα, το iPad, την Olympus E-P1, 2 φακούς ( Olympus Zuiko 14-42 &  Olympus Zuiko 40-150 ), αρκετές κάρτες SD και 2 μπαταρίες.

Μπορώ άνετα να πω πώς ήταν μία από τις πιο λυτρωτικές φωτογραφικές εμπειρίες. Δεν υπήρχε brief και deadline, παρά μόνο εγώ και ο δρόμος ( οκ και μερικές παραλίες τα μεσημέρια καθώς και ταβέρνες ρετσίνες και τα σχετικά, γκουχ γκουχ ).

Street Photography Tips

Με το που πάτησα το πόδι στο λιμάνι η μηχανή πήρε φωτιά. Η Olympus E-P1, λόγο του μικρού της μεγέθους βοήθησε τρομερά στο να χαθώ μέσα στο πλήθος αλλά και να κολλάω κυριολεκτικά την μηχανή στα πρόσωπα αγνώστων. . Δοκιμάστε το αυτό με μία DSLR και ένα φακό 18-105 και πείτε μου πώς ξεφύγατε ζωντανός από τον όχλο που ξεκίνησε να σας κυνηγάει.

Ναι μεν είναι βασικό το να μένεις «αόρατος» αλλά αυτό από μόνο του αρκεί; Όχι φυσικά. Για αυτό θα μοιραστώ μαζί σας μερικά κόλπα που βοηθάνε τρομερά όταν εξασκείτε το ευγενές σπορ της φωτογραφίας δρόμου.

Δέστε τις ζώνες σας και φύγαμε.

Street Photography Tips Craftius

1. Παίξτε το ηλίθιος: Προσπαθήστε να μην μοιάζετε με φωτογράφο. Αντίθετα, αφήστε να ξυπνήσει ο περίεργος και ακίνδυνος τουρίστας μέσα σας και κάντε ότι φωτογραφίζετε ότι κινείται, και ότι έχει ή δεν έχει πόδια. Ακόμα και αν κάποιος σας δεί, μετά από λίγο θα χάσει το ενδιαφέρον του για εσάς. Πιστέψτε με υπάρχουν καλύτερα πράγματα να δει από ένα τουρίστα με μια καμερούλα.

2. Αποφύγετε την επαφή με τα μάτια: με κάθε κόστος. Με το που τα μάτια του θέματος συναντηθούν με τα δικά σας, καλή τύχη… ( εκτός αν έτσι γνωρίσετε τον έρωτα της ζωής σας αλλά αυτά μάλλον μένουν μόνο στην σφαίρα του κινηματογράφου ). Αν μέσα από την οθόνη ή το viewfinder δείτε κάποιον να σας κοιτάζει, keep calm, βγάλτε την φωτογραφία και αμέσως μετά κοιτάξτε κάπου μακριά πάνω από το κεφάλι του με ένα ηλίθιο ύφος γεμάτο ερωτηματικά. Αμέσως μετά κοιτάξτε την  φωτογραφική σας μηχανή γεμάτος προβληματισμό και ύφος « Τι στο καλό κάνω λάθος και βγαίνει η φωτογραφία χάλια;». Αμέσως μετά ξανά κάντε μία λήψη και επαναλάβετε τα παραπάνω. Το πιθανότερο είναι να νομίζει ότι δεν φωτογραφίζετε αυτόν αλλά κάτι άλλο. Απλά να θυμάστε: αποφύγετε την επαφή με τα μάτια !

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

3. Μείνετε ακίνητοι σε ένα σημείο:  Αν μετακινείστε πάνω κάτω δεξιά αριστερά σαν κανγουρό που βγάζει φωτογραφίες θα τραβήξετε πολλά βλέμματα επάνω σας. Αντί αυτού μείνετε σε ένα σημείο, π.χ. μία γωνία, και συνεχίστε από εκεί την φωτογράφιση. Μετά από λίγο οι περισσότεροι αν όχι όλοι θα χάσουν το ενδιαφέρον για εσάς και θα συνεχίζουν με την καθημερινότητα τους.

4.Επενδυστε σε μία μικρή μηχανή: Η νέα γενιά mirorless φωτογραφικών μηχανών είναι απλά καταπληκτικές για φωτογραφία  δρόμου. Είναι αθόρυβες, διακριτικές, εστιάζουν πολύ γρήγορα και έχουν μία μεγάλη ποικιλία από φακούς. Επιπλέον παράγουν φωτογραφίες εξαιρετικής ποιότητας για το μέγεθός τους.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

5. Δείξτε σεβασμό: Αν τύχει να πρέπει να μιλήσετε στο θέμα σας ή σας πλησιάσει κατά την φωτογράφιση να είστε ευγενικοί, χαμογελάστε, συστηθείτε και εξηγήστε με απλά λόγια το τι κάνετε. Δείξτε την επίμαχη φωτογραφία και ζητήστε άδεια να την κρατήσετε. Αν είστε χαλαροί φιλικοί και ψύχραιμοι λογικά όλα θα πάνε καλά. 9 στις 10 φορές που μου έτυχε κάτι παρόμοιο με άφησαν να κρατήσω την φωτογραφία. Επιπλέον πάντα έχω επαγγελματικές κάρτες μαζί μου τις οποίες παρουσιάζω και δίνω στον άγνωστο που φωτογράφησα για να καταλάβει ότι του λέω αλήθεια σχετικά με το ποιος είμαι και το επάγγελμα μου.       

6. Χρησιμοποιήστε κοινή λογική:  Μην φωτογραφίζετε παιδιά εκτός αν έχετε γραπτή άδεια από τους γονείς, μην φωτογραφίζετε αγνώστους σε ιδιαίτερες προσωπικές στιγμές, μην καταπατάτε ιδιωτική ιδιοκτησία και αν τέλος κάποιο σας ζητήσει να σβήσετε την φωτογραφία του διαγράψτε την επί τόπου μπροστά του.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Οι παραπάνω συμβουλές με έχουν βοηθήσει πολλές φορές στους δρόμους και ελπίζω να σας φανούν χρήσιμες.

Ευχαριστώ για το χρόνο σας και αν έχετε απορίες θα χαρώ να τις απαντήσω. Απλά αφήστε ένα σχόλιο και θα φροντίσω για τα περεταίρω.

Cheers

Στράτος

 

 

Αν σου άρεσε το συγκεκριμένο μάθημα μην ξεχάσεις να κάνεις subscribe στo ΝΕΟ κανάλι μας στο Youtube καθώς και στην ενημερωτική μας λίστα!

Συνέχισε να μαθαίνεις

Σχόλια