5 ΛΟΓΟΙ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΕΝΑ ΣΤΑΘΕΡΟ ΦΑΚΟ ΣΤΗΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΣΑΣ ΤΣΑΝΤΑ

μαθημα φωτογραφιασ, σεμιναρια φωτογραφιασ

Κάθε κάτοχος DSLR θα πρέπει να διαθέτει τουλάχιστον έναν prime γρήγορο φακό στη τσάντα του μιας και προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα αλλά και δίνει εξαιρετικά φωτογραφικά αποτελέσματα που δεν μπορούν να δώσουν σε μερικές περιπτώσεις οι zoom φακοί.

Ναι μεν οι φακοί ζουμ είναι εξαιρετικοί και μπορούν να μειώσουν το βάρος και το συνολικό κόστος των περιεχομένων την φωτογραφικής σας τσάντας, σε σχέση με την αγορά πολλών prime φακών, αλλά πολλές φορές, ένας καλός σταθερός φακός μπορεί να είναι ο καλύτερος φίλος σας.

Στο παρακάτω άρθρο, θα μάθετε γιατί ένας prime φακός υπερτερεί ενός zoom καθώς και το πώς μπορεί να βελτιώσει τις φωτογραφίες σας.

 

Ταχύτητα φακού

Είναι γενικά ευκολότερο και λιγότερο δαπανηρό να κατασκευαστεί ένας γρήγορος prime φακός, και πρακτικά λίγοι zoom φακοί μπορούν να φτάσουν τις επιδόσεις ενός prime / σταθερού φακού σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, μίας και οι σταθεροί φακοί με διάφραγμα f / 1,8 ή μικρότερο είναι συνηθισμένοι. Αντίθετα, οι περισσότεροι φακοί ζουμ με το ζόρι φτάνουν το f / 4 σταθερό διάφραγμα και οι καλύτεροι και πιο ακριβοί ζουμ φακοί σπάνια ξεπερνούν το f / 2.8.

Οι εξαιρετικές δυνατότητες συλλογής φωτός ενός γρήγορου σταθερού φακού μπορούν να κάνουν τεράστια διαφορά ειδικά αν σκοπεύετε να τραβήξετε σε εσωτερικούς ή εξωτερικούς χώρους με χαμηλό φωτισμό.

Κάποιοι θα πούνε φυσικά ότι μπορείτε να αυξήσετε το ISO για να βελτιώσετε τις πιθανότητες ενός zoom φακού να βγάλει μη κουνημένες ή θολές φωτογραφίες σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού.

Αλλά το υψηλό ISO μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα ποιότητας μιας και θα αυξηθεί ο ψηφιακός θόρυβος.

Άρα γίνεται κατανοητό πως σε συνθήκες με χαμηλό φωτισμό ( ειδικά όταν δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φλας ) οι σταθεροί γρήγοροι φακοί είναι απλά μονόδρομος.

 

Ποιότητα εικόνας

Αν και οι ακριβοί zoom φακοί πλησιάζουν μερικές φορές την ποιότητα ενός καλού σταθερού φακού, απαιτούν περίπλοκες μεθόδους κατασκευής με πολλά στοιχεία και εξαρτήματα για να παράγουν εξαιρετικά αποτελέσματα σε όλο το εύρος της εστιακής τους απόστασης.

Αλλά ακόμα και έτσι, δεν πετυχαίνουν την ίδια ποιότητα σε όλες τις εστιακές αποστάσεις. Για αυτό πολλές φορές θα ακούτε φωτογράφους να μιλάνε για το «γλυκό σημείο» ( sweet spot ), δηλαδή την εστιακή απόσταση όπου ο συγκεκριμένος zoom φακός προσφέρει την καλύτερη απόδοση.

Σε άλλες εστιακές αποστάσεις, η οξύτητα και η αντίθεση μπορεί να διαφέρουν αλλά και να … πάσχουν.

Και πάλι, αυτό δεν ισχύει για όλους τους φακούς zoom, αλλά, γενικά, είναι πολύ απλούστερο να σχεδιάσει μια εταιρεία έναν εξαιρετικό σταθερό φακό από το να σχεδιάσει έναν πραγματικά ποιοτικό φακό zoom.

Για αυτό υπάρχουν από την μία μεριά πολλοί ποιοτικοί σταθεροί φακοί, και ελάχιστοι zoom φακοί εφάμιλλής ποιότητας εικόνας, οι οποίοι κοστίζουν και πανάκριβα!

 

Βάρος

Συνήθως, ένας σταθερός φακός είναι πολύ μικρότερος και ελαφρύτερος από ένα φακό zoom. Ο zoom φακός απαιτεί περισσότερα εσωτερικά στοιχεία και πρέπει να υπάρχει ένας μηχανισμός για να μετακινεί αυτά τα στοιχεία πιο κοντά ή πιο μακριά το ένα από το άλλο. Επιπλέον, οι γρήγοροι zoom φακοί ενσωματώνουν συνήθως πολύ μεγάλα κρύσταλλα για να συλλέξουν περισσότερο φως.

Ως αποτέλεσμα, ένας γρήγορος zoom φακός είναι συνήθως πολύ μεγαλύτερος και βαρύτερος από τον αντίστοιχο σταθερό φακό. Αυτό είναι σημαντικό όταν θέλετε να χρησιμοποιήσετε τη DSLR σας ως για μεγάλο διάστημα ή για ταξίδια.

Τιμή

Ένας ποιοτικός zoom φακός κατά κανόνα θα είναι πάντα ακριβότερος από έναν σταθερό φακό, αν και το επιπλέον κόστος αντισταθμίζεται από το γεγονός ότι ένα μόνο zoom φακός μπορεί να πάρει τη θέση πολλών σταθερών φακών.

Η τιμή μπορεί να γίνει ένας σημαντικός παράγοντας, ειδικά αν χρειάζεστε έναν ευρυγώνιο ή ένα μεγάλο τηλεφακό. Για παράδειγμα, ένας σταθερός φακός 300mm είναι συνήθως πολύ φθηνότερος από ένα καλό ζουμ που περιλαμβάνει την εστιακή απόσταση των 300mm.

 

Αυτόματη εστίαση

Υπάρχουν τόσοι φακοί στην αγορά που είναι δύσκολο να κάνουμε μια γενική δήλωση σχετικά με την ταχύτητα αυτόματης εστίασης ανάμεσα σε zoom και σταθερούς φακούς.

Παρόλα αυτά είναι γεγονός πως τα πολλά στοιχεία που υπάρχουν σε ένα φακό zoom μπορούν να μειώσουν την ταχύτητα εστίασης, μιας και υπάρχουν περισσότερα κινητά μέρη που πρέπει να πάνε στην σωστή θέση, ανά πάσα στιγμή, σε σχέση με ένα σταθερό φακό.

Για αυτό όταν η κατάσταση απαιτεί γρήγορη αυτόματη εστίαση, μπορεί να διαπιστώσετε ότι ένας σταθερός φακός είναι πιθανότατα η καλύτερη επιλογή.

Η δική σας γνώμη ποια είναι; Προτιμάτε σταθερούς φακούς, zoom φακούς και γιατί;

Πείτε μας με ένα σχόλιο.

Αν σου άρεσε το συγκεκριμένο μάθημα μην ξεχάσεις να κάνεις subscribe στo ΝΕΟ κανάλι μας στο Youtube καθώς και στην ενημερωτική μας λίστα,για να λάβεις τον δωρεάν οδηγό μας για super sharp φωτογραφίες, και επιπλέον να λαμβάνεις όλα τα νέα μαθήματα απευθείας στο email σου!

Συνέχισε να μαθαίνεις

Σχόλια