ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΒΡΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΖΕΙΣ ΜΟΝΤΕΛΑ & ΠΟΡΤΡΑΙΤΑ ΜΕΡΟΣ 1ο.

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ - ΜΑΘΗΜΑΤΑ PHOTOSHOP

Ως φωτογράφοι πολλές φορές αντιμετωπίζουμε πρόβλημα στο να βρούμε μοντέλα για να φωτογραφίσουμε.Σε αυτή την σειρά άρθρων θα σου δώσω πρακτικές συμβουλές για το πώς να ξεπεράσεις το συγκεκριμένο πρόβλημα.

Είσαι έτοιμος;

Ξεκινάμε!

Ας ορίσουμε το τι σημαίνει μοντέλο.

Οι περισσότεροι άνθρωποι όταν ακούν την λέξη μοντέλο αυτόματα φαντάζονται μια πολύ όμορφή κοπέλα ή άντρα, με εντυπωσιακά χαρακτηριστικά και σώμα. Η αλήθεια όμως απέχει πολύ από αυτή την ιδανική εικόνα.

Ένα καλό μοντέλο δεν είναι απαραίτητα ένα άτομο με εντυπωσιακή εμφάνιση.

Τα μοντέλα που ξεχωρίζουν στις φωτογραφήσεις πορτραίτου έχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τα οποία αποκαλύπτονται μπροστά στον φακό, με τις κατάλληλες συνθήκες, ποζάρισμα, Makeup, χτένισμα και καθοδήγηση του φωτογράφου.

Έτσι τις περισσότερες φορές ένα «καλό» μοντέλο δεν είναι άμεσα αναγνωρίσιμο, ακόμα και αν περάσει από δίπλα σου στο δρόμο.

Αυτό όμως δημιουργεί στον αρχάριο φωτογράφο πορτραίτων ένα μεγάλο πρόβλημα, που δεν είναι άλλο από το πως βρίσκει και πώς ξεχωρίζει τα άτομα που είναι ιδανικά για τις φωτογραφίες που θέλει να δημιουργήσει.

Πως λοιπόν μπορεί κάποιος να ξεπεράσει το συγκεκριμένο πρόβλημα; Ξεκινώντας απλά και ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα.

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ - ΜΑΘΗΜΑΤΑ PHOTOSHOP

Ξεκίνα απλά.

Πριν ξεκινήσεις ένα φωτογραφικό project πορτραίτου θα πρέπει να αποφασίσεις από πριν τι εξοπλισμό μπορείς και θέλεις να χρησιμοποιήσεις καθώς και το που θα γίνει η φωτογράφιση. Όσο πιο απλά όλα τόσο το καλύτερο. Διάλεξε μια μηχανή ένα φακό και μια τοποθεσία που σε βολεύει και «κλείδωσε» τα .

Κάνε την έρευνα σου

Στα πλαίσια της προηγούμενης συμβουλής ξεκίνα να κάνεις έρευνα για να μαζέψεις ιδέες για την φωτογράφιση σου, ξεκινώντας με απλά πορτραίτα, ποζαρίσματα και ιδέες. Ψάξε στο Instagram, 500px, και Flickr για ιδέες και δημιούργησε συλλογές από screenshot. Αν θέλεις να δουλεύεις γρήγορα προτείνω να εγκαταστήσεις το Lightshot στον υπολογιστή σου. Πρόκειται για ένα φανταστικό εργαλείο που σου επιτρέπει να δημιουργείς screenshot της οθόνης σου εύκολα και γρήγορα.
Οι φωτογραφίες που βρίσκεις καλό είναι να ανέβουν σε ένα cloud Storage ( Google Drive, Dropbox κ.α. ) ώστε να έχεις πρόσβαση στις φωτογραφίες / ιδέες σου από παντού. Στην επόμενη φωτογράφιση σου το κινητό σου και η βιβλιοθήκη με τις ιδέες πορτραίτων θα είναι ένα από τα πιο πολύτιμα εργαλεία σου. Trust me.

Ρώτα άτομα από το φιλικό σου περιβάλλον

Αν θέλεις να βρεις ένα μοντέλο γρήγορα ένας καλός τρόπος είναι να απευθυνθείς σε άτομα που ξέρεις. Ξεκίνα δείχνοντας τους τις ιδέες που βρήκες και θέλεις να φωτογραφήσεις και στην συνέχεια ρώτα αν οι ίδιοι ή κάποιο φιλικό τους πρόσωπο θέλει να συμμετέχει στην φωτογράφιση. Μετά από μερικές ημέρες θα δεις ότι θα έχεις μαζέψει ένα ικανοποιητικό αριθμό συμμετοχών.

Δώσε πολλές πληροφορίες και λεπτομέρειες

Εξήγησε τι θέλεις να κάνεις όσο πιο καλά γίνεται και αν πάρεις θετική απάντηση κλείσε 2 ημερομηνίες: μια για την κανονική φωτογράφιση και μια εναλλακτική σαν backup ή σε περίπτωση που θέλεις συμπληρωματικές λήψεις. Εξήγησε ακριβώς τι θέλεις να κάνεις και τι να πετύχεις. Θα πρέπει να ξέρει το άτομο που επέλεξες πόσες ώρες θα χρειαστεί να σου αφιερώσει, πως θα γίνει η μεταφορά από και προς το μέρος της φωτογράφισης, αν μπορεί να φέρει παρέα μαζί του και αν θέλεις εσύ κάτι τέτοιο ή όχι κ.α.

Ρούχα και makeup

Το πιθανότερο είναι το φιλικό σου πρόσωπο να χρησιμοποιήσει ρούχα που ήδη έχει ή μπορεί να δανειστεί. Οπότε εκεί μπορεί οι επιλογές σου να είναι περιορισμένες, μπορεί και όχι. Όπως και αν έχει φρόντισε τα ρούχα που θα επιλέξεις να είναι κοντά στο πραγματικό γούστο του μοντέλου σου. Π.χ. αν μια κοπέλα φοράει casual και αθλητικά μπορεί να μην θέλει να φωτογραφηθεί με νυχτερινό φόρεμα και τακούνια. Ακόμα χειρότερα μπορεί να δεχθεί αλλά τελικά στην φωτογράφιση να μην νιώθει άνετα οπότε να χάσετε και οι δυο τον χρόνο και την διάθεση σας. Το ίδιο ισχύει για το makeup και τα μαλλιά. Φρόντισε να δείξεις από πρίν τι θέλεις να πετύχει και να δώσεις όσες λεπτομέρειες μπορείς για να είσαι σίγουρος ότι το μοντέλο σου θα είναι άνετα με το ύφος που θέλεις να πετύχεις.

Επικοινώνησε το τι θα γίνουν οι φωτογραφίες

Είναι σημαντικό να ξέρει το μοντέλο σου που θα χρησιμοποιηθούν οι φωτογραφίες. Αν πχ θα δημοσιευθούν στην ιστοσελίδα σου και στο Instagram / Facebook θα πρέπει να το πεις από την αρχή. Αν οι φωτογραφίες έχουν εμπορικό χαρακτήρα ή θα τις πουλήσεις κάπου τότε θα πρέπει να το κάνεις ξεκάθαρο από την αρχή και να συμφωνήσεις από πριν μια αμοιβή για το μοντέλο σου. Φυσικά όλα τα παραπάνω θα πρέπει να μπουν σε ένα Model release το οποίο υπογράφεις τόσο εσύ όσο και το μοντέλο.

Δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα από το να πρέπει να «εξαφανίσεις»’ μια φωτογράφηση στην οποία αφιέρωσες χρόνο και χρήμα, επειδή το άλλο μισό του μοντέλου ζηλεύει, είναι ψυχοπαθής ή απλά «δεν γουστάρει»!

Αυτές λοιπόν είναι μερικές χρήσιμες συμβουλές που θα σε βοηθήσουν στο να κάνεις το πρώτο βήμα στην φωτογραφία πορτραίτων.

 

Θέλεις να μην χάσεις το δεύτερο μέρος;

Στο επόμενο άρθρο θα μιλήσω για τι θα πρέπει να κάνεις σε μια φωτογράφιση, πώς να συμπεριφερθείς αλλά και το πώς να την χρησιμοποιήσεις για να αρχίσεις να δέχεσαι αιτήματα από άλλα άτομα για να τα φωτογραφήσεις!

Για να μην χάσεις το επόμενο άρθρο γίνε μέλος στην ενημερωτική μας λίστα για να το λάβεις απευθείας στο email σου, καθώς και δωρεάν μαθήματα φωτογραφίας, Photoshop και Lightroom. Θα βρεις την σχετικη φόρμα εγγραφής λίγο πιο κάτω στην σελίδα αυτή.

Μέχρι την επόμενη φορά happy shooting!

Φιλικά

Stratos Agiani

 

Αν σου άρεσε το συγκεκριμένο μάθημα μην ξεχάσεις να κάνεις subscribe στo ΝΕΟ κανάλι μας στο Youtube καθώς και στην ενημερωτική μας λίστα!

Συνέχισε να μαθαίνεις

Σχόλια