ΜΑΘΗΜΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ: ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΠΟΡΤΡΑΙΤΩΝ

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ - ΜΑΘΗΜΑΤΑ PHOTOSHOP - ΜΑΘΗΜΑΤΑ LIGHTROOM

Αν χρησιμοποιούσαμε φωτογραφίες για να γράψουμε την ιστορία ενός ανθρώπου τότε σίγουρα το πρώτο κεφάλαιο θα ήταν αφιερωμένο στο πρόσωπο.

Πολλές φορές όμως όταν φωτογραφίζουμε ανθρώπους υπάρχουν στιγμές που ξεμένουμε από ιδέες και χρειαζόμαστε λίγο έμπνευση για να βγάλουμε καλύτερες φωτογραφίες.

Για αυτό λοιπόν δημιουργήσαμε το συγκεκριμένο άρθρο για να σου δώσουμε μερικές ιδέες ώστε να μπορέσεις να “ξεκινήσεις” και πάλι την δημιουργικότητα σου.

Ξεκινάμε!

Photo Credits : Andrey Bezuglov

Δοκίμασε διαφορετικές γωνίες λήψης

Πολλές φορές το να φωτογραφίζουμε από το ύψος των ματιών μπορεί να είναι πολύ βολικό αλλά ταυτόχρονα κάνει το κάδρο μας να είναι αναμενόμενο και όχι εξαιρετικά διαφορετικό από αυτό που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε όλοι στην καθημερινότητά μας.

Για αυτό λοιπόν μπορείς να προσπαθήσεις να βγάλεις φωτογραφίες πορτραίτου τοποθετοντας την φωτογραφική μηχανή,  ψηλά, χαμηλά αλλά και διαγώνια ούτως ώστε να πάρεις μια διαφορετική προοπτική από αυτή που βλέπεις κάθε μέρα.

 

Άφησε το βλέμμα να ταξιδέψει

Μία άλλη παγίδα στην οποία πέφτουμε όλοι είναι η παγίδα του να λέμε στο θέμα μας να κοιτάζει μέσα στο φακό. Αυτό πολλές φορές λειτουργεί αλλά παράλληλα είναι και αναμενόμενο. Για αυτό λοιπόν θα συμβούλευα να πειραματιστείς με διαφορετικές ματιές οι οποίες κοιτάνε εκτός κάδρου είτε χαμηλά είτε ψηλά είτε δεξιά και αριστερά.

Όταν κάποιος κοιτάζει εκτός κάδρου δημιουργεί πιο συνθηματικές φωτογραφίες ή δημιουργείται η αίσθηση του ότι κάτι συμβαίνει εκτός κάδρου και έτσι ο θεατής θα προσπαθήσει να μαντέψει τι ακριβώς είναι αυτό που τραβάει την προσοχή του μοντέλου σας προς τα εκεί.

 

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ - ΜΑΘΗΜΑΤΑ PHOTOSHOP - ΜΑΘΗΜΑΤΑ LIGHTROOM

Δοκίμασε διαφορετικά καδραρίσματα

Προσπάθησε να βγάλεις μερικές φωτογραφίες οι οποίες θα σε αναγκάσουν να πας πολύ κοντά στο θέμα σου, όχι όμως κάνοντας ζουμ αλλά πηγαίνοντας ο ίδιος κοντά στο πρόσωπο που φωτογραφίζεις.

Επίσης μπορείς να δοκιμάσεις το ακριβώς αντίθετο: φύγε λίγο πιο μακριά και άσε αρκετό κενό (αρνητικό) χώρο μέσα στο κάδρο ούτως ώστε να αναγκάσεις το θεατή να κοιτάξεις προς το θέμα σου.

Τέλος εάν τυχόν φωτογραφίζεις κάποιον σε ένα ενδιαφέρον περιβάλλον φρόντισε συμπεριλάβεις και αυτό μέσα στο κάδρο. Θα βοηθήσει να δώσεις περισσότερες οπτικές πληροφορίες για το χώρο, καθώς και ό,τι συμβαίνει την προκειμένη στιγμή που φωτογραφίζεις και έτσι θα δημιουργήσεις μια μικρή ιστορία μέσα στο κάδρο σου. Αυτή η τεχνική είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική ειδικά όταν φωτογραφίζεις για παράδειγμα πορτρέτα ανθρώπων στο χώρο που εργάζονται ή δημιουργούν.

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ - ΜΑΘΗΜΑΤΑ PHOTOSHOP - ΜΑΘΗΜΑΤΑ LIGHTROOM

Πιάσε αυθόρμητες στιγμές

Πολλές φορές όταν τραβάμε πορτραίτα ποζάρουμε υπερβολικά τα μοντέλα μας.

Γι’ αυτό λοιπόν αξίζει τον κόπο να προσπαθήσεις να βγάλεις κάποιες φωτογραφίες οι οποίες θα είναι αυθόρμητες και μπορεί να είναι λήψεις που συμβαίνουν στα διαλείμματα της φωτογράφισης ή λήψεις που τραβάς όταν το μοντέλο σου αλλάζει πόζα και πηγαίνει από τη μία στάση στην επόμενη. Δοκίμασέ το και θα δεις ότι πολλές φορές αυτές οι ενδιάμεσες λήψεις θα περιέχουν και μερικές από τις καλύτερες λήψεις της ημέρας.

 

Photo Credits : Cristi Kerekes

 

Χρησιμοποίησε μερικά απλά αντικείμενα

Ένας εξαιρετικός τρόπος για να χαλαρώσει το μοντέλο σου ή για να πάρεις μερικές ιδιαίτερες συλλήψεις είναι να χρησιμοποιήσεις κάποια απλά αντικείμενα.

Αυτά μπορεί να είναι αντικείμενα που θα έχεις φέρει μαζί σου ,ή αντικείμενα τα οποία μπορεί να τα βρεις στο χώρο της φωτογράφισης ( από ένα απλό ποτήρι μέχρι και ένα λουλούδι ) ή αντικείμενα που έχεις φέρει μαζί όπως είναι ένα καπέλο ένα κασκόλ ή κάποιο αξεσουάρ.

Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να προσέξεις τα αντικείμενα να ταιριάζουν με το ύφος της φωτογράφισης. Για παράδειγμα εάν φωτογραφίζεις μια κοπέλα που φοράει ρετρό ρούχα δεν θα είχε νόημα να την βάλεις να κρατάει ένα κινητό τηλέφωνο. Αντίθετα θα ταίριαζε πολύ περισσότερο να της δώσεις ένα παλιό τηλέφωνο  ( από αυτά με το περιστρεφόμενο δίσκο με τα νούμερα ). Έτσι θα ταιριάξει το αντικείμενο αρμονικά με το συνολικό ύφος της φωτογράφισης αλλά και ταυτόχρονα να σε βοηθήσει να φτιάξεις μικρά σενάρια.

Επιπλέον πολλές φορές τα αντικείμενα θα σε βοηθήσουν να ανακαλύψεις την πιο παιχνιδιάρικια πλευρά του μοντέλου σου, κάτι που πολλές φορές καταλήγει στο να πάρεις μοναδικές και ιδιαίτερες λήψεις.

Αυτές είναι  λοιπόν οι συμβουλές που έχω να δώσω.

Αν εσύ έχεις κάποιες μικρές συμβουλές που θα ήθελες να μοιραστείς με όλη την κοινότητα της CraftiusPro και να βοηθήσεις και άλλους φωτογράφους στο να  βγάζουν καλύτερες λήψεις πορτρέτων τότε μπορείς να αφήσεις ένα σχόλιο ακριβώς κάτω από το συγκεκριμένο άρθρο.

Θα χαρώ πολύ να ακούσω τι θα έκανες εσύ σε μία αντίστοιχη περίπτωση για να βγάλεις καλύτερες φωτογραφίες πορτρέτων.

Ευχαριστώ πάρα πολύ για το χρόνο, και αν σου αρέσει το συγκεκριμένο άρθρο τότε σου προτείνω να γραφτείς στην ενημερωτική μας λίστα για να λαμβάνεις δωρεάν μαθήματα αλλά και περιεχόμενο από το χώρο της φωτογραφίας του Photoshop και του Lightroom δωρεάν στο e-mail σου κάθε εβδομάδα.

Υ.γ. Σου αρέσει αυτό το format άρθρων με μεγάλο περιεχόμενο και κείμενο; Αν ναι ενημέρωσε μας για να συνεχίσουμε να το παράγουμε αλλά και πες μας τι θα ήθελες να δεις παραπάνω από εμάς!

Αν σου άρεσε το συγκεκριμένο μάθημα μην ξεχάσεις να κάνεις subscribe στo ΝΕΟ κανάλι μας στο Youtube καθώς και στην ενημερωτική μας λίστα!

Συνέχισε να μαθαίνεις

Σχόλια